Zanimivosti

Linguini v omaki iz iker morskih ježkov

Alan Kavčič, Avenija
29. 3. 2017, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po receptu Erica Riperta

Seveda je mogoče ob posebnih priložnostih testenine pripraviti tudi razkošneje. Eden izmed najboljših kuharjev na svetu, Eric Ripert, je na primer z linguini v omaki iz iker morskih ježkov očaral goste v restavraciji Le Bernardin v New Yorku. Razkošna jed ponuja harmonijo sladko-slanih okusov. Iker morskih ježkov morda res ne boste našli v domačem supermarketu, toda danes, ko je svet postal globalna vas, so tudi take delikatese le nekaj klikov stran.

Sestavine (za dve porciji):

  • 1/2 skodelice iker morskih ježkov
  • 8 žlic zmehčanega masla
  • 1 žlica vode
  • fina morska sol
  • poper Piment d'Espelette
  • 60 gramov posušenih linguinov
  • 1,5 žličke nasekljanega drobnjaka
  • 1 žlica sveže naribanega parmezana
  • fina morska sol in sveže mlet beli poper
  • sok 1/2 limone
  • 30 gramov iranskega kaviarja osetra

Priprava:

Za omako ikre morskega ježka spirirajte v mešalniku, nato pa še spasirajte skozi sito. Zatem pire v mešalniku zmešajte z zmehčanim maslom. Za dokončanje omake v majhni kozici segrejte žlico vode. Postopoma, po žlicah, dodajajte mešanico masla in pasiranih iker morskih ježkov. Začinite s soljo in poprom ter pustite na toplem.

Testenine skuhajte al dente v velikem loncu vrele slane vode. Odcedite, nato pa v srednje veliki skledi iz nerjavečega jekla dobro zmešajte drobnjak, toplo omako in nariban parmezan. Če je treba, začinite še s soljo in belim poprom. Nato testenine nežno vmešajte v omako.

Postrezite tako, da na vilice ovijete testenine in jih kot gnezdo položite na sredino krožnika. Po vrhu prelijte še z žlico omake, potem pa čez testenine stisnite limonin sok in okrasite s kaviarjem. Postrezite takoj.