Zanimivosti

File smuča na zelenjavni posteljici z lečo

Revija Maja
6. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

Že veste, kaj boste danes kuhali?

Revija Maja
File smuča

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 fileji smuča (po 200 g)
  • 2 limeti
  • sol in poper
  • 80 g masla
  • 3 šalotke
  • 2 mladi čebulici
  • 375 ml čiste zelenjavne Juhe
  • 250 g rdeče leče
  • 250 g dolgozrnatega riža, mešanega z divjim rižem
  • 1 žlička nastrganega ingverja
  • 1 žlica blagega kisa
  • lističi sveže melise za okras
Preberite tudi: Gobe so v jedeh začimba. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

  1. Iz ene limete stisnemo sok, drugo narežemo na koleščke. Fileje smuča umijemo in osušimo na papirnatih brisačah, začinimo s soljo in poprom, pokapljamo z limetinim sokom in damo za najmanj 10 minut v hladilnik.
  2. Šalotko olupimo in sesekljamo, mlado čebulico narežemo na koleščke. V posodi stopimo 20 g masla, dodamo šalotko in popražimo. Ko postekleni, dodamo mlado čebulico, prilijemo juho, dodamo lečo in kuhamo 10 minut. Posebej v slani vodi skuhamo riž.
  3. V ponvi stopimo preostalo maslo, dodamo ingver in ostanek limetinega soka. V ponev damo fileje smuča in jih po vsaki strani pečemo od 3 do 4 minute. Nazadnje lečo po okusu solimo in popramo ter začinimo s kisom. Lečo in riž razdelimo na krožnike, na vrh damo fileje smuča, okrasimo s koleščki limete in lističi melise.