Zanimivosti

Recepti: jajčevci v glavni in v stranski vlogi

Mojca Koman, Zeleni raj
5. 10. 2018, 11.01
Deli članek:

Že veste, kaj boste danes kuhali? Ne? Kaj pa, če pripravite kosilo po našem receptu?

Krištof Koman
Zapečeni jajčevci s parmezanom

Zapečeni jajčevci s parmezanom (parmigiana)

Sestavine za 4 osebe:
3 večji jajčevci
400–500 g mocarele v kosu
2 pločevinki vloženega paradižnika ali pire iz 5–6 večjih paradižnikov
sveža bazilika
sol, poper
3 žlice moke
oljčno olje
100–150 g parmezana

Preberite tudi: Jogurtova mavrična torta. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

Jajčevce umijemo, odrežemo na obeh koncih in prečno narežemo na tanke rezine. Rezine posolimo in pustimo vsaj 15 minut, da se razgrenijo.

Mocarelo narežemo na tanke rezine. Pečico vključimo na 200 stopinj, jajčevce pa obrišemo s kuhinjskim papirjem in izcejeno vodo odlijemo. Paradižnik v posodi zmešamo s soljo, poprom in sesekljano baziliko. Parmezan naribamo.

Rezine jajčevcev popramo in povaljamo v moki, nato jih v ponvi na res malo olja (ali bolj na suho) postopoma hitro opečemo. Pečemo na močnem ognju, v ponev po potrebi dodajamo olje.

V model v plasteh polagamo rezine popečenih jajčevcev, jih prelijemo z malo paradižnikove omake, čez sem in tja položimo nekaj rezin mocarele in vse večkrat ponovimo, dokler nam ne zmanjka sestavin.

Zloženko na koncu bogato potresemo z naribanim parmezanom in postavimo v pečico za približno pol ure. To slastno poletno jed ponudimo s kruhom in s solato iz stročjega fižola.

Koristen nasvet: Da jed ne bo premastna, rezine jajčevcev popečemo na kakovostni ponvi z debelo plastjo proti prijemanju.

Jajčevci s skutnim nadevom v paradižnikovi omaki

Krištof Koman
Jajčevci s skutnim nadevom

Sestavine:
2 večja (debela) jajčevca
sol
olje
2 stroka česna
125 g mocarele
200 g pretlačene skute
peteršilj, bazilika
pločevinka vloženega paradižnika ali 3 večji paradižniki

Priprava

Jajčevca umijemo, jima odstranimo pecelj in ju nato po dolgem narežemo na tanke rezine. Vsako rezino potresemo s soljo in pustimo stati 15 minut.

Česen, peteršilj in baziliko na drobno sesekljamo, stresemo v posodo, dodamo skuto, rahlo solimo in premešamo. Mocarelo prav tako narežemo na drobne kocke in vmešamo med skutni nadev.

Pečico vklopimo na 180 do 200 stopinj. V pekač nalijemo paradižnikov pire.

Rezine jajčevcev popivnamo s kuhinjskim prtičkom.

V ponev nalijemo malce olja, ga segrejemo in na njem popečemo rezine jajčevcev z obeh strani. Preložimo jih na krožnik, da se ohladijo do mlačnega.

Na vsako rezino namažemo žlico nadeva, narahlo zvijemo in zvitke položimo v pekač tesno drugega ob drugega.

Pekač postavimo v pečico za 10 do 15 minut, da se mocarela stopi, vse skupaj pa malce hrustljavo zapeče. Jed ponudimo s kruhom.

Koristen nasvet: Jajčevci so kakor spužve – kolikor maščobe jim boste dali, toliko je bodo popili. Če jajčevce posolimo in pustimo, da iz njih odteče nekaj vode, kasneje med peko/cvrtjem vsrkajo manj maščobe.

Baba g(h)anoush

Krištof Koman
Baba g(h)anoush

Za manjši kozarček potrebujemo:
večji jajčevec
3 žlice (oljčnega) olja
3 stroke česna
žličko tahinija
sok pol limone
sol, poper
peteršilj
čili po okusu

Priprava

Pečico vklopimo na 200 stopinj ali pripravimo žar na prostem. Jajčevec prerežemo po dolgem, nato križkraž zarežemo v sredico, vendar ne skozi lupino. Jajčevce položimo na žar ali na pekač s sredico navzgor in pečemo na žaru ali v pečici od 30 do 40 minut, da se sredica zmehča. Pečene jajčevce nato na delovnem pultu pokrijemo s krpo/aluminijasto folijo/pokrovom za 15 minut, da se počasi ohladijo.

Povsem zmehčanim jajčevcem z žlico poberemo mehko sredico v posodo mešalnika. Dodamo tahini, čili, sok limone, sol, poper, peteršilj in vse zmešamo v mešalniku. Postopno prilivamo olje, da dobimo mehki pašteti podoben namaz.

Namaz prelijemo z oljčnim oljem in ponudimo z lepinjo, pita kruhom, tortiljo. Namaz lahko hranimo v hladilniku do štiri dni.

Opomba: Baba g(h)anoush je znana sredozemska jed iz sredice pečenih jajčevcev, tahinija, oljčnega olja in začimb. Zapisan je osnovni recept.

Koristen nasvet: Ker tahini v jedeh hitro preglasi druge sestavine, ga dodajamo po malem in po lastnem okusu. Meni osebno je premočan, zato ga pogosto v takšnem namazu celo izpustim, pire iz jajčevcev pa začinim le s pečenim česnom, včasih zgolj z lupinico limone, drobnjakom ali pikantno oljčno olje nadomestim z nežnejšim orehovim ali lešnikovim, kadar želim pristnejši okus po jajčevcih.

Piščančji kari z jajčevci in kokosovim mlekom

Krištof Koman
Piščančji kari z jajčevci

Sestavine za 6–8 oseb:
1–1,5 kg piščančjega mesa brez kosti in kože
3 stroki česna
feferon po okusu
svež ingver 2 cm
četrt žličke orientalske kumine (kumin)
žlica karija
pločevinka kokosovega mleka
velik jajčevec
sol
2 inčuna ali 2 fileja sardin
bazilika
poper, sol

Priprava

Pripravimo si ponev in večjo posodo, v kateri bomo kuhali.

Posamezne kose mesa narežemo na večje kose in postopoma opečemo v ponvi, preložimo jih v posodo, posolimo, popramo.

Jajčevec narežemo na kocke in jih stresemo na opečeno meso. Začinimo še s strtim česnom, orientalsko kumino, ingverjem, karijem, feferonom, prilijemo kokosovo mleko in pokrijemo.

Nad šibkim ognjem kuhamo pokrito dobro uro, da se meso zmehča, jajčevec povsem razpusti in tako zgosti omako.

Malo pred koncem v lonec dodamo še inčune, nasekljano baziliko in kuhamo dalje 5 minut.

Ponudimo z rižem, kuskusom, krompirjem in solato.

Koristen nasvet: Ker se jed kuha precej dolgo, jo navadno skuhamo v večji količini. Pravzaprav je ena tistih jedi, ki je naslednji dan še boljšega okusa.

Zanimivosti 

- Od začimb k jajčevcem sodijo meta, rožmarin, timijan, čili, bazilika, številne orientalske začimbe (kumin, garam masala, koriander, ingver), presenetljivo dobro pa se ujame s cimetom.

-  Jajčevci vsebujejo precej vode, ki se med kuho, cvrtjem ali peko izmenjuje z maščobo. Prav zato jajčevce raje, kakor da jih cvremo v olju, pečemo v ponvi z zelo malo maščobe oziroma jih kuhamo/pečemo v vodi ali paradižnikovem soku. Kadar jih pomešamo z oljem v kozarcih in jih tako vložimo, pa si privoščimo olja najboljše kakovosti. To olje lahko kasneje porabimo za začinjanje solat.

- Jajčevcev ne lupimo, saj se lupina že s kratko toplotno obdelavo zadovoljivo zmehča. Sploh pa, vijolična barva jajčevcev doda jedem privlačnost, kajne?