Recept za torto Pavlovo je oblikovalka Alja Viryent pred leti dobila na obisku pri stricu v Melbournu v Avstraliji. »Gre za eno njihovih tipičnih sladic,« nam je povedala. Alji je prirasla k srcu in od tedaj jo naredi najmanj enkrat na leto, danes pa jo peče tudi v spomin na pokojnega strica.
Sestavine:
- 6 beljakov sobne temperature (zelo pomembno)
- večja kavna skodelica zmletega sladkorja (manj zmletega, kot je sladkor v prahu)
- 1 zvrhana žlica koruznega škroba
- 1 žlica belega kisa za vlaganje
- 3 kapljice vaniljeve arome
Priprava:
Beljake stepite in dodajte sladkor. Proti koncu počasi vmešajte škrob, potem kis in vaniljo. Stepajte do trdega. Na pekač položite papir za peko in po njem v obliki torte razporedite maso. Pecite 20 min na 165 stopinj v ventilacijski pečici, nato zmanjšajte na 110 stopinj in pecite še eno uro. Po eni uri pečico ugasnite in pustite torto noter, da se ohladi skupaj s pečico. Lahko spečete dve podlagi. Potem torto vmes in po vrhu namažite s stepeno sladko smetano ter prelijte z zmleto pasijonko. Po vrhu okrasite z narezanim kivijem in jagodami.