Solata iz belega presnega zelja
Priprava: V skledo naribamo zeljno glavo. Slanino narežemo na kockice, jo hrustljavo zapečemo in vzamemo iz maščobe. Sesekljano čebulo zmešamo z lešnikovim ali poljubnim oljem, vinskim kisom in sladkorjem. Dodamo hrustljavo slanino in kumino. Vse skupaj premešamo, dodamo naribanemu zelju, solimo po želji in postavimo za 20 minut na hladno.
Solata iz rdečega zelja z jabolki
Zelje naribamo, blanširamo in mu dodamo jabolka, narezana na tanke rezine, ter čebulo, narezano na drobne kocke. Prelijemo s polivko iz oljčnega olja, jabolčnega kisa, žličke limoninega soka, malce sladkorja, nekaj žlic pomarančnega soka in nastrgane pomarančne lupinice. Primešamo kislo smetano.
Solata iz kislega zelja z jabolki
Kislemu zelju v skledi primešamo naribana jabolka, mlado čebulo, poper, sladkor, gorčico in jogurt. Postavimo na hladno za vsaj eno uro.
Solata za dober spomin
Kislemu zelju primešamo na kocke narezano rdečo, zeleno in oranžno papriko, sesekljana česen in peteršilj ter prelijemo z oljčnim ali drugim oljem. Ponudimo lahko na kruhu, skupaj z rezino pršuta. Pogumni lahko uporabijo tudi pekočo papriko ali feferone.
Smukavc – tradicionalna idrijska rudarska jed
Sestavine za 5 ljudi: srednje veliki zeljna in ohrovtova glava (s čim bolj zelenimi listi), zeleni listi brokolija, cvetače in kolerabe, 5 ali 6 krompirjev, nekaj masti, 3 ali 4 stroke česna.
Pripravimo: Vse liste narežemo, ne na pretanko. Oparimo jih z neslanim kropom, odcedimo, zalijemo z neslano vodo, da so pokriti, in jih skuhamo. Posebej v slani vodi skuhamo krompir, ga pretlačimo in zmešamo s kuhanimi listi v bolj ali manj gosto juho. Na maščobi na hitro popražimo česen in dodamo juhi. Na zmernem ognju kuhamo še pet minut. Po potrebi dosolimo in začinimo s pekočo papriko in sesekljanim peteršiljem.
Primorska jota
»To je primorska jota po receptu moje mame. V lonec je dala koščke prekajenega mesa, kislo zelje, fižol, lahko tudi bob, brinove jagode, česen, lovor in včasih malce rožmarina. Na njenem štedilniku na drva se je to počasi kuhalo vse dopoldne. Posebej je skuhala krompir in ga na koncu pretlačenega dala v lonec, da je joto zgostila. Na ocvirkovi masti je prepražila čebulo, da je porumenela, peteršilj in paradižnik ter to zamešala v joto. Začinila je po potrebi, obvezno tudi s kumino in poprom. Ker je kuhala joto v velikem loncu, smo jo jedli dva ali tri dni.«
Mešana solata z rdečo peso
Naribamo surovo ali kuhano rdečo peso narežemo na trakove. Posebej naredimo polivko iz probiotičnega jogurta, oljčnega olja, jabolčnega kisa ali limoninega soka, mlete kumine in malo soli. Po želji dodamo surov nariban hren.
Rdeča pesa z rožmarinom
Sestavine za 4 ljudi: 12 manjših gomoljev rdeče pese, malce soli, 2 vejici rožmarina, 3 žlice masla, sveže zmlet poper.
Priprava: Rdečo peso v posodi prelijemo z vodo in jo previdno solimo. Kuhamo jo od 30 do 45 minut, odvisno od velikosti gomoljev. Peso ohladimo in narežemo na kolobarje. Z rožmarinovih vejic osmukamo iglice in jih na drobno nasekljamo. V ponvi zmešamo peso, rožmarin, maslo. Solimo in popramo. Vse skupaj dobro pretresemo in premešamo, da se okusi prepojijo. Prepražimo, a pazimo, da maslo ne porjavi. Še toplo postrežemo.