Zanimivosti

Azijska zelenjavna juha z rižem in račjim filejem

Maja Poljšak
10. 1. 2017, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sestavine za 4 do 6 oseb:

  • 100 g dolgozrnatega
  • jasminovega riža
  • 1 manjši račji file (s kožo)
  • 200 g korenja
  • 175 g stebelne zelene
  • 400 g cvetače
  • 1 srednje velika čebula
  • 20 g svežega ingverja
  • sol in poper
  • 1 žlica masla ali
  • margarine
  • 2 žlici olja
  • 1,25 l čiste zelenjavne juhe
  • 2 vejici peteršilja
  • 4 do 5 žlic sojine omake

Priprava:

  1. Zelenjavo očistimo, korenje in zeleno narežemo na koleščke, cvetačo razdelimo na cvetke, čebulo narežemo na koleščke, ingver sesekljamo ali nastrgamo. Vejici in liste peteršilja ter liste zelene sesekljamo. Riž skuhamo v slani vodi. Ko je kuhan, ga odcedimo.
  2. Pečico ogrejemo na 150 stopinj. Kožo račjega fileja s konico ostrega noža zarežemo v obliki mreže. V dobro ogreti ponvi brez dodane maščobe račji file, obrnjen s kožo navzdol, dobro popečemo, nato ga obrnemo, solimo in popramo ter pečemo še 3 minute. Ponev prestavimo v ogreto pečico in pečemo še od 10 do 15 minut.
  3. V voku ali posodi segrejemo olje, najprej dodamo čebulo in ingver, malo popražimo, prilijemo juho in zavremo. Nato dodamo narezano zelenjavo in sesekljane vejice peteršilja ter pokrito kuhamo 10 minut. 4. Pečen račji file narežemo na tanke rezine. Juho začinimo s sojino omako, po okusu popramo, primešamo riž, juho razdelimo v skledice, na vrh damo rezine račjega fileja in nazadnje potresemo s sesekljanimi listi peteršilja in zelene.