Sestavine za 4 osebe:
- 200 g rjave ali zelene leče
- 150 g korenja
- 250 g krompirja
- 100 g peteršiljeve korenine
- 100 g stebelne zelene
- 2 žlici margarine
- 1 posodica zelenjavne ali goveje čiste jušne osnove
- 2 lovorova lista
- sol in poper
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
Priprava:
- Korenček, krompir in peteršiljevo korenino olupimo in narežemo na 1,5 cm velike kocke, zeleno očistimo in narežemo. Lečo stresemo v cedilo, jo splaknemo s toplo vodo in odcedimo.
- V posodi stopimo margarino, dodamo zrezano zelenjavo in jo malo popražimo. Dodamo lečo, premešamo, prilijemo liter tople vode, dodamo čisto jušno osnovo, lovorova lista, zavremo in pokrito kuhamo 30 minut.
- Med kuhanjem lečo po okusu dosolimo in popramo. Ko je leča kuhana, dodamo kis in peteršilj ter jed postrežemo.