Sladki prašički prinašajo srečo, praznična marmelada pa bo kot nalašč za prvi zajtrk v novem letu. Pripravite darila z osebnim pečatom, ki se jih ne da kupiti v nobeni trgovini.
Prašički za srečo
Pujs predstavlja srečo, zadovoljstvo in obilje, zato je v vseh oblikah lepo simbolno dariloob novem letu.
Za približno 20 prašičkov potrebujemo 350 g bele pšenične moke, žlico pecilnega praška, ščepec soli, 50 gramov zmehčanega masla, 100 gramov sladkorja, žlico vaniljevega sladkorja, 200 gramov skute, 4 žlice sladke smetane, 1 jajce, 1 rumenjak, žlico mleka in 40 rozin. Preden zgnetemo testo, pečico segrejemo na 180 stopinj in pomokamo velik plitev pekač.
Moko, pecilni prašek in sol premešamo ter presejemo. V skledi penasto umešamo surovo maslo ter navadni in vaniljev sladkor. Nato primešamo skuto, sladko smetano in jajce ter postopno vmešavamo moko s pecilnim praškom in soljo. Na pomokani delovni površini testo dobro pregnetemo in razvaljamo na debelino pol centimetra. Iz testa izrežemo 25 večjih krogov. Pet krogov razrežemo na četrtine, ki bodo predstavljale ušeska, preostale pa pustimo cele. Z manjšim obodcem izrežemo še 20 manjših krogov, ki bodo predstavljali rilček.
Preverimo
Na mrzel krožnik kapnite malo kuhane sadne zmesi, da preverite, ali je marmelada dovolj kuhana. Če se ne razlije, pomeni, da je pripravljena, da jo razporedite v suhe in sterilizirane lončke. Slednje tesno zaprite.
V skledici zmešamo rumenjak in mleko in z mešanico premažemo izrezane dele za prašičke. Iz njih sestavimo prašičke: večjemu krogu zgoraj ob strani pritrdimo ušeska, nekoliko nižje od sredine pritrdimo manjši krog za rilček in vanj naredimo vdolbini za nosnice, nad njim pa vtisnemo po dve rozini za oči. Prašičke naložimo v pekač in jih pečemo 20 minut. Pečene preložimo na rešetko, da se ohladijo, nato jih ponudimo ali shranimo v nepredušno zaprto posodo.
Praznična marmelada
Potrebujemo kilogram in pol pomaranč, 0,4 kilograma jabolk, 0,2 kilograma limon, 0,4 kilograma banan, 0,8 kilograma sladkorja, cimet, nageljnove žbice in še dve limoni. Limone in pomaranče olupimo. Oboje narežimo na kocke, prav tako narežemo tudi banane in olupljena jabolka. Sadje damo v lonec in zalijemo s pol litra vode, ki smo ji dodali sok limon, nageljnove žbice in cimet. Ko voda povre, zmanjšamo temperaturo in kuhajmo še približno pol ure. Med tem časom mešamo, da se sadje ne prime dna posode. Med kuhanjem pripravimo karamelo iz sladkorja. Sladkor ob mešanju segrejemo do 180 stopinj, dokler se ne stopi. Nato ga dodamo kuhanemu sadju in kuhamo še približno eno uro ob stalnem mešanju.