V družbi najboljših sestavin
Fileju primešamo narezane ali nasekljane kapre, naribane in ožete kisle kumarice, na drobno narezano šalotko, nasekljan sardelni file, gorčico, rumenjak in olivno olje.
Kakšen je tisti pravi in najboljši tatarski biftek, nam je razkrila Ana Šušteršič, vodja kreative v gostinstvu Jezeršek. Z njeno pomočjo se boste gotovo lažje odločili, kateri biftek boste kupili. Ali pa si ga boste nemara naredili kar sami.
»Biftek a la tatar lahko naredimo samo iz najboljšega zorjenega dela govedine – govejega fileja. Če zamižimo na eno oko, pa ne bo nič slabši iz govejega hrbta, in če zamižimo še na drugo oko, iz stegna,« odgovarja sogovornica in svetuje, da pri pripravi tatarskega biftka žlahtno meso (goveji file) najprej očistimo, da dobimo res samo meso, in ga nato narežemo na res majhne kocke. »Lahko ga tudi nastrgamo ali zmeljemo. Vendar je najboljše narezano,« zatrjuje.
Cena v trgovinah
Kako biftek postrežemo?
Vzemimo si čas in maslo umešajmo, da postane belo in penasto. Z njim pomažemo opečene kruhke. Na z maslom prepojeno rezino kruhka namažemo debelo plast biftka a la tatar.
Če želimo popoln tatarski biftek, moramo upoštevati prav vse dejavnike. Vse od izbranega mesa, načina rezanja do izbranih sestavin, ki jih dodamo biftku, določa, kakšen bo končni izdelek. Najboljšega in najbolj po svojem okusu si boste nedvomno naredili sami, če se boste ponj vseeno raje odpravili v trgovino, pa bo poleg sestavin v posameznem namazu na vašo odločitev gotovo vplivala tudi cena. Ta se po trgovinah nekoliko razlikuje. Tatarski biftek Tuš prodajajo pakiranega po 200 gramov za akcijsko ceno 2,49 evra (12,45 evra na kilogram), kilogram tatarskega biftka Mercator minute stane 17,89 evra, kar je enaka cena, kot jo najdemo v Sparu za kilogram tatarskega biftka Hrustljava delikatesa (le da je slednji trenutno ravno tako v akciji in ga prodajajo po 13,39 evra na kilogram). Če se torej po biftek odpravite v Tuš, lahko trenutno privarčujete do pet evrov. Je najcenejši tudi najboljši? To pa je odvisno od vašega okusa.