Raziskave so pokazale, da naj bi kar 14 odstotkov hrane končalo v smetnjakih, kar predstavlja pereč problem sploh v razvitih deželah. Potrudite se in z malo domišljije in kreativnosti uporabite ostanke hrane za druge jedi, na primer star kruh, ostanke zelenjave, rižote, pečenke in podobno.
Kam z zelenjavo?
Zelenjavo lahko, preden se pokvari, za pet minut poblanširate in zamrznete ter tako shranjeno uporabite kadarkoli. Tako pripravite grah, fižol, koruzo, brokoli, korenje, brstični ohrovt, cvetačo, blitvo in špinačo. Paradižnik lahko posušite v pečici in nato shranite v olivnem olju, ki mu dodate različna zelišča, pa tudi česen in olive dodajo dober okus. Zelenjavo, ki jo pri kuhanju obrežete, pa lahko uporabite kot sestavino za zelenjavno jušno osnovo. Vse obrezke korenja, čebule, zelene in druge zelenjave vrzite v lonec, zalijte z vodo in zavrite. Nič ne bo narobe, če boste dodali še kak košček mesa.
Kam s kruhom?
Imate v omari več kosov napol suhega kruha, ki ga nihče ne poje? Iz tega lahko pripravite domače krušne drobtine, ki vam bodo koristile pri paniranju mesa. Če pa kruh še ni prav suh, ga narežite na kocke in z njimi obogatite juho. Kruhove kocke lahko tudi zamrznete in jih porabite za pripravo kruhovih cmokov. Star kruh lahko prav tako uporabite za pripravo okusnega zajtrka; narežite ga na rezine, pomočite v jajce ter pripravite francoski toast.
Kam z mesom?
Če vam od kosila ostane kaj kuhane govedine, pa ne veste, kam z njo, jo naslednji dan pripravite kot solato s trdo kuhanim jajcem in čebulo. Vse skupaj začinite s soljo, poprom, kisom in oljem ter premešajte. Ali pa meso izkoristite za pripravo zelenjavne enolončnice, ki jih lahko dodate testenine. Iz ostankov piščančjega mesa si lahko naslednji dan pripravite slastne sendviče, kosti piščanca pa porabite piščančjo jušno osnovo.