Zanimivosti

Psi volkovi, čuvaji meja

U.K.
2. 4. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaščita meje največje države na svetu ni najlažja naloga. Na srečo se ruski vojaki lahko zanesejo na pomoč volkosobov. To so visoko usposobljeni psi, mešani z volkovi, vzrejeni prav za to nalogo.

Facebook
Pasja trenerka Olga Galperina: »Ko pridejo na trening, njihovi zobje kar škrebetajo, kot da bi bili psi zelo nepotrpežljivi.«

Velikost in moč so podedovali po volkovih, ostala pa sta jim poslušnost ter prijazen in ubogljiv značaj. Vzreditelji so torej ustvarili psa, ki je dobil najboljše lastnosti od obeh vrst. Ustvarjanje vrste je trajalo ogromno časa, raziskav in neuspelih poskusov. Več kot 200 teh hibridov je bilo vzrejenih na Univerzi Cologne v Nemčiji, vendar so vsi imeli sprva boječi značaj volkov. Strokovnjakom in znanstvenikom, ki so zaposleni na ruskih univerzah in inštitutih, je leta 2000 narava sama od sebe ponudila rešitev. To je bila Naida, izjemno prijazna kaspijska volkulja, ki se je odlično razumela z ljudmi. Sama od sebe si je za partnerja izbrala psa, pa čeprav so ji vzreditelji dali na izbiro volka. 

Prvi mladički

Volkosobi so izjemno močni in vzdržljivi, saj združujejo lastnosti psov in volkov.

V desetih letih je Naida skotila 40 mladičkov volkosobov (v ruščini: volkopsov), ki so si z njo delili instinkte, z očetom pa prijaznost in ubogljivost. Imajo šestkrat bolj občutljiv čut za voh, ugriz pa je zelo močan, kar jim omogoča, da brez težav pregriznejo recimo plastiko. Prenesejo tudi ekstremne temperature. So vzdržljivi in psihično stabilni. Prav zaradi tega lahko svoj plen lovijo neprestano, tudi po dva dni skupaj, ne da bi se utrudili. Ko napadejo človeka, ga najprej zagrabijo za roko, vendar zelo hitro pozornost preusmerijo na bolj občutljive predele, kot sta vrat in mednožje. Cena teh psov se giblje od 2000 do 3000 dolarjev (od 1700 do 2700 evrov), vendar ruska vojska ne dovoli njihove prodaje. Njihovo uporabo dovolijo le domačim varnostnim organom, pod zelo strogimi pogoji.

Trening

Ti hibridi med volkovi in psi so bili trenirani za različne naloge, kot je iskanje sledi, eksploziva, odkrivanje tihotapcev, odkrivanje drog. Vse te naloge so zanje mala malica, opravijo jih hitro in temeljito. Najbolj občudovanja vredno pa je, da volkosobi te naloge opravljajo zelo radi. Olga Galperina, ena od pasjih trenerk, je povedala: »Ko pridejo na trening, njihovi zobje kar škrebetajo, kot da bi bili psi zelo nepotrpežljivi in bi komaj čakali, da se lotijo nalog, ki jim jih damo.«

Vendar kar dela volkosobe posebne, je to, da prekašajo vse pasje vrste. Neki nemški ovčar je potreboval štiri minute, da je našel skritega kriminalca, volkosob je to opravil v neverjetnih 20 sekundah. Neverjetno je tudi to, da se dela lotijo takoj. V neznanem okolju se morajo samo na hitro seznaniti z okolico, preden začnejo iskati droge, kriminalce in eksploziv. Hrup med strelskimi obračuni jih ne moti, zato se lahko popolnoma osredotočijo na nalogo.

Volkosobi že dolgo veljajo kot skrivno orožje na ruskih mejah in v varnostnih organih ter postajajo znani v kriminalističnih vodah, zlasti med preprodajalci drog, ki še zmeraj upajo, da bodo lahko droge neodkrito tihotapili prek kitajske in mongolske meje. Zanimivo je sicer, da kljub vsemu hvalisanju vzreditelji trdijo, da je ukvarjanje s hibridi prava nočna mora. A očitno se izplača, saj Rusi pasme ne bodo pustili, da bi propadla.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste