Zanimivosti

Njuno nasmejano druženje

Tilen Pajek
23. 3. 2016, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Življenjska zgodba Vala in Zena je polna čustev in pravega prijateljstva. Kosmatinec igra pri razvoju nasmejanega Vala ključno vlogo. Spoznajte, kaj vse skupaj rada počneta.

Anaja Hvastija Gaia
Gotovo si Val ni mogel zaželeti boljšega prijatelja. Kosmati Zen se z njim druži, skupaj pa izvajata tudi številne vaje in pogosto se igrata.

V ponedeljek smo obeležili svetovni dan downovega sindroma. Ravno zato vam predstavljamo posebno prijateljstvo med kosmatim Zenom in vedno nasmejanim Valom. Skupaj sta se izkazala tudi v vlogi igralcev v videoposnetku, ki so ga predvajali na nacionalki v sklopu koncerta Če bi midva se kdaj srečala. Sporočilo posnetka je, da stik z živalmi pomaga pri razvoju otrok s posebnimi potrebami.

SPROŠČENO DRUŽENJE

Tatjana Stanisavljević iz Pasje šola Burja je poskrbela, da je vse potekalo gladko, in s svojim strokovnim znanjem je omogočila, da je bilo druženje učinkovito. Snemanje so izvedli spontano, brez scenarija, in kot pravi Tatjana, zelo sproščeno: »Valu smo rekli, katero vajo naj pokaže, in z Zenom sta vse suvereno izvedla. Valu sem pomagala le toliko, da sem kosmatinca vodila oziroma obračala v pravo smer in držala povodec, ko sta prikazovala vaje.« Ob delu pa so se tudi prijetno nasmejali, saj je Vala »razjezilo«, ker je pri igrah vedno zmagal štirinožec. Kot pojasni sogovornica, večjih težav pri ustvarjanju zares ni bilo, saj delujeta kot zelo usklajen par: »Želeli smo, da nam pokaže, kako ga Zen uboga. Vsa njegova povelja so bila odločna in kuža je vajo takoj izvedel. Želim pa poudariti, da njuno sodelovanje ni samoumevno, saj je to rezultat dela, ki sta ga vložila njegova starša.«

VLOGA ŽIVALI KLJUČNA

Valu kosmato obarvano druženje veliko pomeni. Skupaj se igrata in učita, vse to pa pozitivno vpliva na njegov razvoj. »Kot opažata starša, je postal veliko bolj zgovoren in samozavesten. Med šolanjem Zena se je naučil, da morajo biti povelja jasna in odločna. Naučili smo se hoje na popuščenem povodcu, pravilne igre, povelj, kot so daj pet, sedi, prostor, čakaj in pridi. Pa seveda trikcev, prevalov in ostalih zanimivosti,« obrazloži Tatjana. Po njenem mnenju pri šolanju psov, ki jih spremljajo otroci s posebnimi potrebami, igrajo starši glavno vlogo. Obenem tudi dodaja: »Sicer pa je v teh primerih bolj priporočljivo individualno delo, kjer se lahko inštruktor povsem posveti otroku in psu. Vsekakor mora imeti inštruktor željo in čut za delo s posebnimi otroki. Vsebina programa ostaja ista, le vaje je potrebno prilagoditi na način, ki otroku najbolj ustreza. Izrednega pomena je motivacija.« Poudari, da razlik ni, saj so taki otroci sposobni še več, kot si kdo lahko sploh predstavlja. Pomembno je njihovo vključevanje v šolanje psov, kajti vrednost tega, kar jim žival povrne, je neprecenljiva.

Po zvezdniškem trenutku z videoposnetkom, ki sta ga doživela, pa se njuno šolanje nadaljuje. Inštruktorica napove: »Naslednji korak je utrjevanje vezi med njima in pa seveda nadaljevati s sprehodi v mesto – urbano okolje, kjer bomo Zena izpostavljali motečim dejavnikom, kot so množica ljudi, hrup, promet in drugi psi. Naučili ga bomo, da se mu splača te motilce preprosto ignorirati. Predvsem pa bomo poskrbeli, da bo Zen vzgojen v kuža, ki ga bodo povsod ponosno vzeli s seboj.« Kot vidimo, lahko, če se le malo potrudimo, svojo življenjsko pot, bogato in polno, delimo z ljudmi s posebnimi potrebami.

Anaja Hvastija Gaia
Poskrbeli bodo, da bo Zen vzgojen kuža, ki ga bodo povsod vzeli s seboj in bo vsem v ponos.

Estrada

Cristiano Ronaldo
Kralj interneta

Ronaldo postal prvi človek z več kot milijardo sledilcev na družabnih omrežjih

charlotte
Prikupna reakcija

Princesa Charlotte šokirana nad poljubom Williama in Kate

chad1
Žalostna vest

Nepričakovano umrl dirkač in zvezda filma Karate Kid

Severina
Družinske radosti

Foto: Severina pokazala 85-letno mamo

sebastjan cimirotic 1_arhiv lady
Sebastjan Cimirotić

Legenda slovenskega nogometa na pragu abrahama

Katy Perry, Orlando Bloom
MTV Video Music Awards

Orlando Bloom zmeden med nastopom Katy Perry: Je bil v šoku?

Zanimivosti

SpaceX
Komercialna poteza

Video: SpaceX izvedel prvi turistični izlet v vesolje za bogate kupce

velški nogomet, policija
Napaka

(Video) Strelca odločilnega zadetka policisti odpeljali z igrišča

MOL_Move_manjsa
Zanimivosti

Mednarodni sprejem aplikacije MOL Move, naše aplikacije programa zvestobe

školjke-bisernice
Prednosti segrevanja

Italijani v segrevanju morja našli tudi poslovno priložnost

matjaz kek
Zanimivosti

#zVamiSmo: Brez uspešnega soočanja s pritiski ni vrhunskih rezultatov

53966299073_191c9d052e_o
Zanimivosti

Strateško partnerstvo za razvoj celostnega biotehnološkega ekosistema v Sloveniji