Zanimivosti

Hišni ljubljenčki: kdaj je čas za slovo

pl
30. 1. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pes nas spremlja desetletje ali več, in ko enkrat pride neizbežni dan, ko se moramo od njega posloviti, ga dati uspavati, je zelo hudo. Kdaj je pravi čas, kako poteka evtanazija psa in kaj lahko naredimo s posmrtnimi ostanki?

profimedia
Poskusite se posloviti prej, preden vas kuža prosi, da ne zmore več, čeprav si vi še tako želite, da bi življenje trajalo.

Po slovenski zakonodaji zdrave živali ne smemo evtanazirati, veterinar pa je tisti, ki da zadnjo besedo in se odloči, ali je res primeren trenutek, da psa uspavamo. Občutek krivde, ki jo nosi vsak pasji lastnik ob tem žalostnem dogodku, se malce zmanjša, saj nima zadnje besede pri tem.

»Veterinar sme evtanazirati psa, ki se bojuje z neozdravljivo boleznijo in se ne bo pozdravil, ali pa tistega, za katerega veljajo dokazi, da je nevaren za okolico in se njegovega vedenja tudi s prevzgojo ne da odpraviti. Ko pa govorimo o starem psu, je zelo težko odločiti, kdaj je res tisti pravi čas,« pojasnjuje kinologinja Alenka Sunčič Zanut iz KD Brežice.

Tudi sama je doživela to izkušnjo, ko se je morala posloviti od dveh psičk. Toda kot pravi, danes svoje odločitve ne obžaluje, saj jima je naredila neke vrste uslugo: »Z gotovostjo trdim, da se bom za ta korak naslednjič odločila, ko bom opazila, da se je kvaliteta življenja mojega psa toliko poslabšala, da mu nadaljevanje bivanje prinaša bolečino, nelagodje.«

Staranje

Proces staranja se pojavi nenadoma: kuža se počasneje giblje, več spi, morda težko vstane in nato ta faza kar nekaj časa miruje. Potem ponovno pride do staranja, slabše vidi, sliši, in na tej stopnji lahko ostane tudi leto, dve, nato se občasno sobno čist kuža doma ponečedi, se izgublja (demenca). Ko opazujemo proces staranja, moramo pri sebi razčistiti, kaj pomeni tolikšen padec kvalitete življenja, da to svojemu psu želimo preprosto prihraniti in ga uspavamo.

Različne poti

Evtanazija se opravi glede na zdravstveno stanje in starost psa, vendar tudi glede na finančne zmogljivosti lastnika živali. »Če ima pes hude težave z zdravjem in je zdravljenje nujno potrebno, lastnik pa tega ni finančno zmožen, evtanazirajo tudi žival, ki še ni stara. Bolno žival, ki je zelo stara, pa se praviloma niti ne zdravi,« je pojasnila veterinarka Mateja Plevnik iz Logatca.

Včasih lastniki pripeljejo žival na evtanazijo, čeprav ni stara ali bolna. V tem primeru veterinar poskuša lastnika pregovoriti: »Poskušamo ga prepričati, da psa kastrira, prevzgoji ali raje odda. Če je pes agresiven in je nevaren domačim, še posebej otrokom, potem takega psa včasih evtanaziramo, tudi če je zdrav. Neagresivne pa vsekakor ne, saj nam tega tudi zakon ne dovoljuje. V tem primeru pomagamo lastnikom pri oddaji takega psa v druge roke,« je pojasnila Plevnikova.

Kako evtanazija poteka

Psu najprej vstavijo kanilo v žilo, nato dobi narkotik v žilo in v nekaj sekundah zaspi, potem to narkozo podaljšajo s sredstvom za evtanazijo, da se ustavi srce. Agresivni psi dobijo najprej pomirilo v mišico, preostali postopek je enak. Lastnik podpiše izjavo, da pes deset dni pred evtanazijo ni nikogar ugriznil. Psa potem veterinar odjavi iz registra psov. »Truplo zadržimo, ga zamrznemo, da ne razpada do prihoda VHS (veterinarsko higienske službe), ki trupla odpelje v sežig. Lastnik lahko truplo na svojo željo po naših navodilih odpelje domov in ga doma pokoplje, lahko pa se odloči za upepelitev trupla in za žaro,« je še pojasnila Plevnikova.

Mogoče nam je misel na upepelitev, žaro in pepel neznana in tuja, a še vedno bolje kot misel, da pokojni hišni ljubljenček nekje leži; opran svojega dostojanstva, kot da ni imel družine, ki je skrbela zanj. 

Večno zavetišče

Od lanskega leta obratuje v Sloveniji prvi slovenski krematorij za hišne ljubljenčke, Večno zavetišče. Ustanoviteljica Tanja Škorjanc in njen partner Boštjan poskrbita za dostojno ravnanje po smrti hišnega ljubljenčka. Pokojne hišne ljubljenčke prevzemata na vseh veterinarskih postajah po Sloveniji. Ko se odločite za upepelitev pokojnega hišnega ljubljenčka, izrazite svojo željo veterinarju, ki vam da ovojnico Večnega zavetišča, v kateri so cenik in telefonske številke, na katere pokličete za vse dodatne informacije.

»Krematorij Večno zavetišče je v Pomurju, lastni prevozi v upepeljevalnico niso mogoči, kot tudi ne prisotnost pri postopku upepeljevanja zaradi sanitetnih in varnostnih razlogov. Upepelitve potekajo individualno, skupinskih upepelitev ni. Upepeljujejo samo pokojne hišne ljubljenčke in nobenih drugih odpadkov,« je pojasnila Tanja Škorjanc.

Mavrični prehod

Od prevzema pokojnega hišnega ljubljenčka do vrnitve pepela po navadi mine tri dni. Vrnitev žare s posmrtnimi ostanki je povezana tudi s plačilom. Strošek storitve je sestavljen iz cene prevoza, upepelite in žare. Storitev mora biti plačana pred prevzemom pokojnega hišnega ljubljenčka. Cene prevoza se razlikujejo glede na mesto prevzema, cene upepelitve pa glede na težo pokojnega hišnega ljubljenčka in žare, ki so med 56 in 276 evri.

»Mogoče nam je misel na upepelitev, žaro in pepel neznana in tuja, a še vedno bolje kot misel, da pokojni hišni ljubljenček leži na kupu nekajtonske surovine; opran svojega dostojanstva, kot da ni imel družine, ki je toliko let skrbela zanj. Naj bo tudi njegova zadnja pot čez mavrični most mirna in dostojna,« je zaključila Škorjančeva.



Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste