Zanimivosti

Goreča krogla na nebu Zemlji grozi z opustošenjem

J.P.
11. 12. 2015, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Za marsikoga je naš obstoj zgolj posledica srečnega naključja. Lahko si je predstavljati, kako minimalne so bile možnosti, da je Zemlja postala naseljiva, lahko pa bi rekli, da je pravi čudež, da smo še vedno tu.

Twitter
Silovit elektromagnetni pulz, posledica izbruha na površju Sonca, bi lahko opustošil električna omrežja in tako odpravil civilizacijo, kot jo poznamo.

Sploh upoštevaje okoliščine, ki krojijo obstoj zunaj varnega zavetja našega planeta. A tudi Zemlja ni varna pred zunanjimi vplivi, kar pa pomeni, da tudi mi nismo varni. Kot da bi se hoteli držati teme krhkosti našega obstoja, so znanstveniki dognali, da je Sonce zmožno z enim samim mogočnim izbruhom ognjenih plamenov pokončati vse življenje na našem planetu. Energija, ki bi se ob tem sprostila, ocenjujejo nadobudni znanstveniki, bi bila primerljiva z detonacijo več kot sto milijard megatonskih bomb. Nadalje domnevajo tudi, da je atmosfera Marsa izginila ravno zaradi niza takšnih eksplozij iz Sončeve zunanje atmosfere – korone – z debelino nekaj milijonov kilometrov.

Resnična grožnja bi bili magnetni pulzi, ki bi lahko uničili veliko število energetskih sistemov na Zemlji, od katerih smo Zemljani tako zelo odvisni.

Če lahko KIC9655129, potem lahko tudi Sonce

Potem ko so analizirali izbruh s KIC9655129, zvezde, od Zemlje oddaljene 1.500 svetlobnih let, je skupina raziskovalcev z Univerze v Warwicku zaključila, da je česa takšnega zmožno tudi naše Sonce. Kot so ugotovili s pomočjo vesoljskega teleskopa Kepler, imajo super potentni izbruhi omenjene zvezde marsikaj skupnega s Sončevimi erupcijami. Te so sicer nekaj običajnega, saj zvezde redno v vesolje pošiljajo valove plazme. Če se ti nanizajo en vrh drugega, je izbruh pač toliko bolj potenten. Težava pa je, da te ognjene plamene pogosto spremljajo izbruhi iz korone, prave eksplozije plazme. Te lahko resno poškodujejo atmosfero planeta, kot o čimer jasno priča trenutno stanje rdečega planeta. A to ni nevarnost, ki bi pretila Zemlji, saj je atmosfera našega planeta debelejša, kot pa je bila atmosfera Marsa.

Uničujoči magnetni valovi

Resnična grožnja bi bili magnetni pulzi, ki bi lahko uničili veliko število energetskih sistemov na Zemlji, od katerih smo Zemljani tako zelo odvisni. »V kolikor pride do tega, da Sonce proizvede takšen superplamen, bo to grožnja vsem oblikam življenja na Zemlji. Naši GPS kot tudi radijsko-komunikacijski sistemi bi bili lahko resno ogroženi. Grozi nam popolni mrk,« je dejala vodilna znanstvenica te študije, Chloe Pugh z Univerze v Warwicku. Vendar pa raziskovalci opozarjajo, da je to le najslabši možni scenarij. Glede na to, kako se je Sonce obnašalo do sedaj, je le malo verjetno, da bi se lahko kaj tako katastrofičnega zgodilo v bližnji prihodnosti. Kar pa ne pomeni, da se kdaj ne bo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste