Zanimivosti

Le nekaj besed povzročilo nepopisno razočaranje

J.P.
10. 12. 2015, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nasa je razkrila okvirne smernice, ki naj bi se jih v primeru bližnjega srečanja z Nezemljani v vesoljskih prostranstvih držali astronavti. Vendar pa se velja pripraviti na razočaranje, saj ne gre za snov hollywoodskih filmov.

Arhiv Svet24
Boldnova izjava gotovo ni po okusu navdušencev nad Nezemljani in teoretikov zaroke.

Sodeč po besedah Nasinega administratorja Charlesa Boldna se ameriška vesoljska agencija nikoli ni pretirano ukvarjala s protokolom v primeru srečanja Zemljana in »malega zelenega človečka« oziroma »humanoidnega sivega Nezemljana« – predstavnika napredne zunajzemeljske civilizacije. Kar se morda zdi nenavadno, a razlog je dokaj preprosti: pri Nasi preprosto ne verjamejo, da bi v vesolju srečali napredne življenjske oblike, podobne nam. Vseeno pa je Bolden pred kratkim spregovoril o ravnanju v primeru srečanja z mikrobnimi oblikami zunajzemeljskega življenja v vesolju. »Imamo začrtane smernice ravnanja v primeru, da naletimo na mikrobno življenje,« je dejal Bolden. »Te smernice narekujejo, da se kraju, ki bi lahko bil vir živečih organizmov, če za primer vzamemo Mars, ne približamo preveč, da območja s svojo prisotnostjo ne bi ogrozili.« Z drugimi besedami: če bi kdaj po kakorkoli že nenavadnem spletu okoliščin naleteli na Nezemljane, se jim je najbolje izogniti v širokem loku.

Twitter
Slavni fizik je že pred časom dejal, da bi srečanje z napredno civilizacijo iz globin vesolja lahko imelo katastrofalne posledice za človeštvo.

Veliko manj vznemirljivi mikrobi

Boldnova izjava, češ da Nasa ne verjame, da bi v vesolju lahko srečali bolj razvite oblike življenje, gotovo ni po okusu navdušencev nad Nezemljani in teoretikov zaroke, prepričanih, da vesolje gomazi z naprednimi življenjskimi oblikami. Vendar pa se Nasin administrator v nedavnem intervjuju ni posvečal njihovim muham – raje se je osredotočil na bolj oprijemljive teme. Je pa kljub temu poudaril, da je prepričan, da bi lahko življenje obstajalo tudi drugje v vesolju, a da je pač le toliko bolj verjetno, da bomo namesti zelenih možicev v letečih krožnikih naleteli na veliko manj vznemirljive mikrobe. Prav tako je poudaril, da Nasini znanstveniki delajo na seznamu lokacij, na katerih bi lahko odkrili življenje. Med njimi so ocean Jupitrove lune Evropa, Saturnov naravni satelit Enkelad in rdeči planet.

Kolonizacija: da ali ne

Bolden pa je komentiral tudi izjavo slovitega Stephena Hawkinga, ki je dejal, da se bo moralo človeštvo sčasoma »izseliti« s površja Zemlje in kolonizirati druge planete. Temu ni oporekal. Nasprotno: strinjal se je, da bi se morali osredotočiti ravno na to, se sčasoma pobrati od tu ali pa vsaj pokazati, da smo tega zmožni.

Ocean Jupitrove lune Evropa, Saturnov naravni satelit Enkelad in rdeči planet - kraji, kjer bi lahko odkrili življenje.

Katastrofalne posledice

Kot se izkaže pa se tudi Hawking strinja z Boldnom in ne samo obratno. Slavni fizik je že pred časom dejal, da bi srečanje z napredno civilizacijo iz globin vesolja lahko imelo katastrofalne posledice za človeštvo. Dokaze za to lahko vidimo v zgodovini: tehnološko bolj napredne civilizacije kot po pravilu uničujejo ali vsaj škodujejo tehnološko manj naprednim. V začetku leta 2010 je opozoril tudi, da v vesolju morda prežijo nomadski Nezemljani, ki osvajajo in kolonizirajo. V tem primeru se nam ne bi pisalo nič dobrega. Na ta svarila se je odzval astrofizik Martin Rees, ki je dejal, da če že obstajajo od nas bolj napredne zunajzemeljske civilizacije, potem že skoraj gotovo vedo, kje se skrivamo.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste