Zanimivosti

Prazgodovinska skrivnost, ki arheologom krati spanec

J.P.
7. 12. 2015, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na tisoče kamnitih struktur, ki na Bližnjem vzhodu tvorijo geometrijske vzorce, je, kot se izkaže, starejših od verjetno najbolj slavnih geoglifov – perujskih »Nazca črt«.

Twitter
Zakaj so ljudje v prazgodovini gradili krožne strukture, ki jih s tal ni bilo mogoče videti?

Nekateri od teh velikanskih dizajnov, ki se nahajajo v Jordaniji, imajo celo astronomski pomen, saj so zgrajeni tako, da se ob zimskem solsticiju poravnajo s sončnim vzhodom. To je le nekaj izsledkov nedavnih raziskav teh formacij Bližnjega vzhoda, ki so prvič bile opažene med prvo svetovno vojno. O njih je prvi pisal Perc Maitland, poročnik Kraljevega vojnega letalstva (RAF). Beduini naj bi strukture imenovali za »dela starcev«, je pisal Maitland, izraz pa je se je obdržal vse do danes. Med ta dela se uvrščajo kolesa, katerih špice izhajajo iz središča, zidovi, ki se raztezajo več sto metrov po pokrajini, ter druge kamnite formacije. Arheologi so si enotni, da so tvorbam skupni specifični geometrijski vzorci, velikosti od nekaj deset metrov pa do več kilometrov, zaradi česar spominjajo na dobro znani sistem geometrijskih črt Nazca v Peruju (te naj bi izvirale iz obdobja nekje med 200 pr. n. št. in letom 500). Arabske različice je tako mogoče najti povsod od Sirije in Jordanije pa do Saudove Arabije ter Jemna. »Dela starcev« je s tal skorajda nemogoče prepoznati – za kaj takega je potrebna višina.

Twitter
Prostorska analiza je razkrila, da je skupina krogov v oazi Azraq zasnovana tako, da se ob zimskem solsticiju poravna s sončnim vzhodom.

Prazgodovinski izvor

Raziskave so pokazale, da nekatere krožne formacije segajo približno 8.500 let v preteklost – v čas, ko so bili nekateri deli Bližnjega vzhoda veliko bolj mokri in gostoljubnejši, kot pa so danes. Konkretno sta toliko stara dva kroga v Jordaniji – starost enega je potrjena, torej ima 8.500 let, drugi pa izvira iz istega obdobja, le da je bil obnovljen pred približno 5.500 leti.

Povezava z nebom

Prostorska analiza je razkrila, da je skupina krogov v oazi Azraq zasnovana tako, da se ob zimskem solsticiju poravna s sončnim vzhodom. Vendar pa ni znano, če gre zgolj za naključje ali ne, saj gre za le nekaj formacij, ki morda imajo astronomski pomen. »Mogoče je, da so različne formacije imele različne namene,« je dejal Gary Rollefson, profesor z washingtonskega kolidža Whitman. Nekatere so bile skoraj gotovo povezane s pokopi ljudi, medtem ko za druge to ne bi bilo mogoče reči. Vendar pa je bolj pereče vprašanje, zakaj so ljudje v prazgodovini gradili krožne strukture, ki jih s tal ni bilo mogoče videti, opozarjajo raziskovalci in dodajajo, da se krogi v Saudovi Arabiji in v Jemnu razlikujejo od tistih severneje.

Puščavska vrata

Do sedaj so raziskovalci v Saudovi Arabiji odkrili 332 tako imenovani puščavskih vrat (severneje jih ni). Vrata tvorita dva kratka, a debela zidova ali kupa kamenja, med katerima se razteza eden ali več veznih zidov. Najdaljša takšna vrata se raztezajo več kot 500 metrov, večina pa jih je veliko manjših. Raziskovalci še ne vedo, kako stara so in kakšen je bil njihov namen.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste