Zanimivosti

Še 30 let in počel bo lahko, kar je počel Jezus

J.P.
27. 11. 2015, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Številna podjetja, med drugim tudi Google, si že nekaj časa prizadevajo, da bi naša življenja podaljšala za vsaj desetine če že ne stotine let, pri podjetju Humai pa so to idejo pošteno obrnili na glavo.

Twitter
Možgani bodo, ko bo tehnologija to omogočala, romali v umetno telo.

Cena postopka ostaja neznanka, prav tako pa ni znano, kje sploh nameravajo dobivati možgane – znano je le, da nameravajo s pomočjo kriogenike reševati možgane preminulih.

Namesto da bi stremeli k podaljševanju življenja, bi v losangeleškem podjetju raje obujali mrtvece s pomočjo umetne inteligence. Podrobnosti o sami tehnologiji so zaenkrat še skope – povsem mogoče je celo, da gre za potegavščino, kot menijo nekateri; znano je le, da načrtujejo zamrzovanje možganov, preden bi vanje vstavili tako imenovani »osebnostni čip«. Ustanovitelj JoshBocanegra svojim kritikom zagotavlja, da je smrtno resen glede obujanja mrtvih ter prepričan, da bo kaj takega mogoče izvesti že v naslednjih tridesetih letih. S pomočjo umetne inteligence in nanotehnologije bi tako v prej omenjeni osebnostni čip shranili podatke o pogovornih stilih, vzorcih obnašanja, mišljenjskih vzorcih in posameznikovih telesnih funkcijah. Te podatke naj bi nato programirali v »več senzorno tehnologijo«, vgrajeno v umetno telo z možgani preminulega človeka. Rešitev pa imajo tudi za same možgane. Te bi preprosto obnavljali s kloniranjem, da jih ne bi načel zob časa. A verjetno velja omeniti, da Bocanegra ni znanstvenik, temveč podjetnik in samooklicani vizionar.

S pomočjo tehnologije

Cena postopka ostaja neznanka, prav tako pa ni znano, kje sploh nameravajo dobivati možgane – znano je le, da nameravajo s pomočjo kriogenike reševati možgane preminulih. A skoraj gotovo je, da ne bo primanjkovalo posameznikov, ki bodo po smrti hoteli darovati svoje možgane za možnost podaljšanega življenja. Kakorkoli že, možgani bodo, ko bo tehnologija to omogočala, nato romali v umetno telo. Tega bo oseba, zreducirana zgolj na možgane, preko možganskih valov upravljala kar z mislimi – podobno, kot danes upravljajo z naprednimi protezami.

Obstaja zgornja meja

Pri Googlu so sicer prepričani, da je mogoče, da bomo ljudje nekoč dočakali tudi do petsto let, pri tem pa računajo predvsem na medicino in biomehaniko. Nevrobiolog Sir Colin Blakemore pa ni takšnega mnenja. Po njegovem mnenju starost sto dvajset let predstavlja zgornjo mejo trajanja človeškega obstoja, ne glede na vse dobrodejne učinke tehnološkega napredka. Tudi medicina naj bi ne imela pretiranega vpliva na podaljševanje človeškega življenja. Blakemore zato meni, da je pomembneje, da se zdravstveni razvoj usmeri v zagotavljanje večje kakovosti zdravja in življenja starejših ljudi.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste