Zanimivosti

Za fotografijo odštel drobiž, prinesla pa mu bo milijone

J.P.
14. 10. 2015, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na prvi pogled se zdi, da so bili v fotografski objektiv ujeti predstavniki višjega sloja med igro kriketa. A podrobnejša analiza pokaže, da gre za skupino ljudi, katerim se vrata v višje sfere družbe skoraj gotovo ne bi odprla.

Twitter

Fotografije je bila nedolgo tega priznana kot druga slovitega izobčenca Divjega zahoda, Billyja the Kida – revolveraša, ki je trdil, da je pokončal enaindvajset ljudi (enega za vsako leto svojega življenja) – v resnici verjetno nekje med štirimi in devetimi –, ter najbolj zloglasnega člana tolpe Regulatorsev. Fotografija, ki je bila leta 2010 kupljena za slab evro, bi jih danes prinesla dobrih 4,5 milijonov.

Twitter

Billy the Kid je četrti z leve.

Twitter

Za slava dva evra

Fotografijo je pred petimi leti odkril Randy Guijarro – skupaj z še dvema drugima fotografijama jo je kupil v zastavljalnici v Fresnu v Kaliforniji. Za vse tri fotografije je odštel slaba dva evra. Edina druga fotografija, za katero je potrjeno, da je na njej Billy the Kid in ki je nastala leta 1880, je bila leta 2011 poslovnežu Williamu Kochu prodana za dobra dva milijona evrov. Takrat se je našla kopica ljudi, prepričanih, da si tudi oni lastijo fotografijo priljubljenega izobčenca. Tistih nekaj strokovnjakov, ki so se spoznali na tovrstne reči, je hitro sestrelilo upe nadebudnežev – tudi Randyjeve. Tu pa nastopi Jeff Aiello, eden od producentov pri National Geographicu, ki se je z Guijarro lotil dokumentarca o dokazovanju avtentičnosti njegove fotografije. Guijarro, kateremu Kidova tolpa ni bila neznanka, je na fotografiji prepoznal še nekatere druge ljudi, zato se je Aiello lotil raziskovanja, kje so bili v tistem času in kako so bili povezani z mladim revolverašem.

Poroka iz dnevnika

Sreča se mu je prvič nasmehnila, ko je Aiellova žena Jill izsledila dnevnik Sally Chisum, ene od žensk na fotografiji. Raziskovalci so na podlagi tega dnevnik prepoznali dogodek, zaradi katerega so se zbrali vsi ljudje na fotografiji. Šlo naj bi za poroko med Charlijem Bowdrejem, članom tolpe, in njegovo nevesto Manuello. Poročila naj bi se na ranču Kidovega šefa Johna Tunstalla enkrat med sredino avgusta in prvim tednom septembra leta 1878. Sledile so tehnike za prepoznavanje obraza.

Billy the Kid se je kot William Henry McCarty rodil okoli leta 1860. Zaslovel je leta 1881, ko je guverner Nove Mehike nanj razpisal tiralico. 14. julija 1881 ga je ustrelil šerif Pat Garrett.

Stavba še stoji

Postave na fotografiji so se izkazale za pripadnike tolpe in z njimi povezane posameznike. A tudi to ni bilo dovolj za overitev fotografije, saj je ostajalo vprašanje izvora, kar pa je bilo skoraj nemogoče določiti. Aiello je nekaj mesecev na spletu pregledoval podobe Nove Mehike, ko je spoznal, da bi lahko bil John Tunstall ključnega pomena. Povsem mogoče je namreč bilo, da je fotografija nastala na njegovem ranču. Ko se je odpravil tja, je odkril, da stavba na fotografiji še stoji. Tako je fotografija postala edina znana fotografija, na kateri je zbrana tolpa Regulatorsov. 

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste