Zanimivosti

Grobnica ni pripadala Aleksandru Velikemu

R.T.
1. 10. 2015, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na severu Grčije razkošni vhod vodi v podzemno grobnico, ki je lani očarala svet. Govorilo se je namreč, da bi lahko pripadala Aleksandru Velikemu. Glavna arheologinja pa je razkrila drugačno resnico.

Twitter

Arheologinja Katerina Peristeri je prepričana, da je struktura, okrašena s kipi in talnimi mozaiki, pogrebni spomenik Hefajstionu, zvestemu prijatelju Aleksandra Velikega. Makedonski plemič, ki je odrasel z Aleksandrom, je leta 324 pr. n. št. žalostno končal v Perziji. Užaloščeni kralj, ki je umrl le leto dni pozneje, je zaukazal postavitev niza spomenikov po vseh koncih svojega sveže prisvojenega imperija. Vendar pa omenjena arheologinja pravi, da dejanskih dokazov, da je bil Hefajstion sploh pokopan v grobnici v antičnem mestu Amfipolis na severu Grčije (mesto se nahaja približno 60 kilometrov severno od mesta Serres), ni. »Ocenjujemo, da gre za svetišče, posvečeno Hefajtionu,« je dejala Peristerijeva. »Ne vemo, če je bil tu pokopan.«

Arheologi so v grobnici odkrili tudi skulpture sfing, mozaike in kovance s podobo Aleksandra Velikega.

Strokovnjaki si skoraj nimajo s čim pomagati

Arheologi so v začetku leta v grobnici odkrili moško okostje, nato pa še ostanke starejše ženske – domnevali so, da gre za Aleksandrovo mater –, kosti dveh moških, novorojenčka in raznih živali, med drugim tudi konja. Peristerijeva pa je pred dnevi oznanila, da so v grobnici odkrili Hefajstionov monogram. Arheologi so začeli z drugo fazo izkopavanj v obsežni grobnici iz 4. stoletja pr. n. št., ki jo je otvoril Costas Tasoulas, grški minister za kulturo. Prvotna analiza prvega odkritega okostja je pokazala, da je moški verjetno bil pomemben general. Bil je srednje visok in svetle polti z rjavimi ali rdečkastimi lasmi. Kot je pojasnila Peristerijeva, so roparji že v antiki izplenili vse, kar se je dalo. Lokacija grobnice je bila namreč v antiki dobro znana. Strokovnjaki so zato prepričani, da je bila po rimski prisvojitvi Makedonije v drugem stoletju pr. n. št. večkrat izropana, torej tudi sam grob znotraj nje. Analiza DNK okostja trenutno še poteka, z njo pa bodo lahko strokovnjaki dokončno potrdili, če gre za ostanke člana makedonske kraljeve družine. Njegovo DNK bodo primerjali s kostmi Filipa II. Makedonskega, ki je pokopan v Vergini. Vendar pa uspeh ni zagotovljen, saj so bile Filipove kosti zažgane.

Twitter

Pod vprašajem tudi spol

Čeprav je bila identiteta pokojnega že oznanjena, pa nekateri strokovnjaki vztrajajo, da njegov spol ni bil potrjen. Špekuliranju tako še ni videti konca. Zdi se, da se strinjajo le glede visokega statusa v grobnici pokopane osebe.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste