Zanimivosti

Ženske so čakale, da bi lahko robce namočile v kri, ki je za njim ostala na pločniku

J.P.
29. 9. 2015, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Eugene Weidmann je v zgodnjih jutranjih urah 17. junija 1939 postal zadnji človek, ki je bil javno obglavljen z giljotino. Obsojen je bil več ugrabitev in umorov.

Twitter

Začenši s ponesrečeno ugrabitvijo ameriške turistke, nadobudne plesalke Jean de Koven, je Eugen Weidmann na območju Pariza leta 1937 umoril dve ženske in štiri moške. Njegove druge žrtve so bile še medicinska sestra Janine Keller, katero je v svoje kremplje zvabil z lažno obljubo položaja guvernante, šofer Joseph Couffy, gledališki producent Roger LeBlond, nepremičninski posrednik Raymond Lesobre in mlad moški, ki ga je Weidmann spoznal kot zapornik v nekem nemškem zaporu, Fritz Frommer. Čeprav se morda zdi, da je motiv za umore bil zaslužek, pa so mu ga ti zločini prinesli le malo. Plesalko je zadavil, preostale žrtve pa pokončal s streli v tilnik. In jim seveda izpraznil žepe. Ko so ga policisti izsledili v njegovi najeti vili v bližini Pariza, jih je najprej povabil naprej, nato pa trikrat streljal nanje. Čeprav so bili neoboroženi, je ranjenim policistom uspelo Weidmanna podreti in ga z udarcem s kladivom spraviti v nezavest. V policijske priporu je priznal vse umore, tudi tistega de Kovenove. Ta je bil edini, katerega je obžaloval. V solzah naj bi dejal: »Bila je nežna in nič hudega sluteča … Ko sem jo prijel za vrat, se je zgrudila kot lutka.«

Twitter

Mož, čigar smrt je pokopala giljotino.

Nepopravljiv prestopnik

Leta 1908 v Frankfurtu na Majni rojeni Weidmann je bil že od malih nog nepopravljiv prestopnik. Kaj hitro se je znašel v popravnem domu, nato pa služil zaporne kazni za kraje in vlome tako v Nemčiji kot tudi v Kanadi, preden je leta 1937 prispel v Pariz.

Sramotno obnašanje

V dnevih po usmrtitvi je bil tisk posebej ogorčen zaradi obnašanja množice, ki je prisostvovala dogodku. Zbrani so namreč s svojim neprimernim obnašanjem čas usmrtitve ob zori krepko zamaknili. Tako so lahko nastale jasnejše fotografije in celo krajši videoposnetek, posnet iz bližnjega stanovanja.

»Bila je nežna in nič hudega sluteča … Ko sem jo prijel za vrat, se je zgrudila kot lutka.«

Prepoved javnih usmrtitev

Po Weidmannovi usmrtitvi pred zaporom Saint-Pierre v Versaillesu so ženske čakale, da bi lahko svoje robce namočile v kri, ki je ostala na pločniku. Oblasti so tako zaključile, da javne usmrtitve na plan zvabijo najbolj prvinske nagone človeške narave in očitno ne učinkujejo kot svarilo, ki ima koristen učinek na množice. Histerično obnašanje gledalcev je namreč bilo tako škandalozno, da je takrat francoski predsednik Albert Lebrun takoj prepovedal vse javne usmrtitve. Weidmannovo obglavljenje si je menda ogledal tudi 7. junija letos preminuli britanski igralec Sir Christopher Lee, ki je takrat štel sedemnajst let.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste