Zanimivosti

11-letno hči poročil s 60-letnikom

M.J.
3. 10. 2015, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ko je bila Mejgon stara 11 let, jo je njen oče je prodal 60-letnemu Afganistancu in to za dva paketa heroina. "Vse moje življenje nisem čutila ljubezni", je razkrila takrat 16-letna deklica, ki je trpela dolgoletne zlorabe. Svojo zgodbo je zaupala fotografinji National Geographic, Stephanie Sinclair.

Stephanie Sinclair

Sinclairova s serijo svojih fotografij Premlade za poroko, poskuša zbirati sredstva za dekleta, ki so se prisiljene poročiti, kar je v nekaterih delih sveta redna praska.

Ocenjuje se, da je na leto okoli 14,2 milijona deklic prisiljenih v poroko in to pred njihovim 18 letom. Ta strašna tradicija je predvsem omejena na revne deklice. Zaradi tega so pogosto izpostavljene zlorabam, siromaštvu in smrti zaradi poroda ter ostalih zdravstvenih komplikacij.

Stephanie je spoznala Mejgon v varni hiši v Heratu, ko je začela dokumentirati muke, ki jih ta dekleta preživljajo. Potem, ko je izvedela, da se je Mejgon vrnila k očetu, se je Stephanie odločila, da nadaljuje s svojo fotografsko iniciativo, katere cilj je ozaveščanje javnosti in zbiranje sredstev za pomoč dekletom, ujetih v krog otroških porok.

»Ne vem, kaj se je zgodilo z Mejgon. Prepričana pa sem, da ji ni prav nič lepo. Dejstvo, da nisem mogla pomagati in da nisem naredila ničesar zanjo, je bil glavni razlog, da sem nadaljevala s projektom in da še danes delam na njem,« je pojasnila Stephanie.

Stephanie je začela fotografirati dekleta leta 2003 v Afganistanu, kjer se 53 odstotkov deklet poroči pred svojim 18. rojstnim dnevom. Čeprav je država to tradicijo prepovedala že leta 2009, se zakon v praksi ne izvaja.

Nekateri se nadejajo, da bodo Združeni narodi poskušali preprečiti tovrstne poroke (kateri cilj je doseganje spolne enakopravnosti), spet drugi pa delujejo na terenu in poskušajo konkretno pomagati dekletom, tudi če z begom, da le niso prisiljene v tovrstne poroke. Stephanie je med svojim delovanjem srečala tudi 11-letnico iz Gvatemale, ki se je poročila z 20 let starejšim moškim. Ko je kmalu po tem rodila, jo je soprog zapustil. Danes je tako nepismeno dekle in mama samohranilka.

Stephanie trenutno prodaja serije teh fotografij, da bi s tem pomagala številnim organizacijam, ki nudijo pomoč dekletom, del denarja pa je namenjen tudi dekletom in ženskam v vasi Kargati v Nepalu, katerega je nedavno prizadel tudi močan potres, posledično pa so s tem prizadeti tudi otroci.

Stephanie Sinclair

Mnogi prebivalci so namreč ostali brez vsega, zaradi česar so nekateri prisiljeni prodati svoje hčere, spet druga dekleta pa so zaradi izgube staršev ostale brez zaščite. Niruta, dekle, katero je Stephanie fotografirala leta 2007, bo dobila del teh sredstev. Ko je imela 14 let jo je namreč fotografirala in to le nekaj dni pred poroko. Takrat je bila noseča s 17-letnim Durgom in sicer v devetem mesecu.

Stephanie Sinclair

Nosečnost predstavlja enega izmed največjih rizikov, saj telesa deklet niso še pripravljena na porod. Pogoste so tudi komplikacije med nosečnostjo, zaradi česar veliko deklet med porodom tudi umre, trdijo pri UNICEF-u.

Iniciativa pomaga tudi Samburi, zatočišču za dekleta v Keniji, kjer rešujejo dekleta pred bolnimi praksami, kot so otroška poroka, obrezovanje in posredovanje hčera za seks sorodnikom, katerim so poroke prepovedane.

Stephanie Sinclair

Do danes je ta skupina uspela v internate namestiti 125 deklet, vsega skupaj pa so jih rešili okoli 200. Svoje delovanje so razširili tudi v Etiopijo, kjer se pred polnoletnostjo poroči več kot 41 odstotkov deklet.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste