Zanimivosti

So jih res pokopale velike oči?

R.T.
7. 8. 2015, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Neandertalci so izumrli pred več tisoč leti. Imamo le ostanke, s pomočjo katerih si skušamo ustvariti čimbolj verodostojno predstavo o bitjih, ki so nam bila tako zelo podobna.

Arhiv Svet24

Celo tako zelo podobna, da se je naša vrsta lahko parila z njimi. Kar pa ne pomeni, da ni razlik. En tak primer so njihove nenavadno velike oči. Kar se ne sliši slabo, saj bi lahko domnevali, da so zaradi večjih oči videli bolje od nas. Nova kontroverzna teorija pa ravno njihove velike oči navaja kot ključni razlog za neandertalčev propad. Neandertalci so zemljo tlačili pred nami. Prvič so se pojavili pred okoli 250.000 leti in se razširili po Evropi in Aziji. Naša vrsta se je pred 200.000 razvila v Afriki, pot v Evropo pa našla pred 45.000 leti. Takrat je tu kraljeval neandertalec. Po najbolj nedavnih strokovnih ocenah smo soobstajali 5.000 let, dokler niso izginili. Leta 2013 je skupina raziskovalcev pod vodstvom Eiluneda Pearca z oxfordske univerze ponudila radikalno razlago za njihovo izginotje: krive so bile njihove oči.

Niso se znali povezati

Podrobna analiza človeške in neandertalčeve lobanje je pokazala, da niso imeli le večjih oči, temveč tudi predel možganov, namenjen vidu. Kar pomeni, da je bil večji del njihovih možganov posvečen gledanju, zaradi česar pa naj bi trpele družbene vezi. »Ker so se neandertalci razvili na višjih zemljepisnih širinah in imeli večja telesa od sodobnega človeka, je bil večji del njihovih možganov posvečen vidu in nadzoru telesa. Zato je krajšo potegnil družbeni vidik,« je dejal Pearce. Ko se je torej pojavila kakšna večja grožnja, denimo podnebne spremembe ali človeška konkurenca, se preprosto niso bili zmožni povezati med seboj.

Podrobna analiza človeške in neandertalčeve lobanje je pokazala, da niso imeli le večjih oči, temveč tudi predel možganov, namenjen vidu. 

Večji »računalnik«

»Tu ne gre za odprtino, skozi katero zre oko, ampak območje mrežnice zadaj,« je dejal Robin Dunbar, eden od sodelujočih pri raziskavi. Območje je pomembno, ker vpija svetlobo. Neandertalci so živeli na severu, kjer je svetloba slabša, zato so jim večje oči prišli prav. »Da bi bolje videli, so morali v očesa vpiti čim več svetlobe. Tu jim je prav prišla mrežnica,« je povedal Dunbar. »Njena velikost pa je pogojena s tisto zrkla.« Tako Dunbar kot Pearce menita, da so za predelavo večje količine podatkov potrebovali večji »računalnik«. Ker v Afriki ni primanjkovalo svetlobe, smo lahko razvili zmožnosti za bolj zapletene družbene vezi. Sliši se zanimivo, a drugi biologi so vse prej kot prepričani.

Pa so res krive?

Svoja odkritja so pred kratkim tudi objavili. Kot so zapisali, veliki neandertalčeve oči niso krive za njihovo izumrtje. John Hawks in njegovi kolegi z univerze Wisconsin-Madison so proučili osemnajst živečih vrst prvakov, da bi dognali, če je velikost njihovih oči kakorkoli povezana z velikostjo njihovih družbenih skupin. Kot se je izkazalo, so prvaki z večjimi očmi živeli v velikih skupinah. »Velike oči kažejo na večje družbene skupine pri prvakih,« je dejal Hawks. »Po tej logiki bi morali neandertalska družba bolje uspevati kot naša. Zato mislimo, da oči niso povezane z družbenimi vezmi.« Tudi arheološki dokazi kažejo, da neandertalci niso bili ravno samotarji.

Ravno narobe

To pa ni edini razlog, da bi lahko podvomili v Pearcovo teorijo. Neandertalci so bilo v povprečju večji od ljudi – če so že imeli večji obraz, zakaj torej ne tudi oči? Tudi ljudje, ki živijo na severu, imajo rahlo večje oči, vendar pa zato drugi predeli njihovih možganov niso nič manjši. Zdi se torej, da so večje oči neandertalcem omogočale, da so uspevali na območjih s slabšo svetlobo, pri njihovem izumrtju pa niso igrale vloge.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste