Zanimivosti

Pristanek na Luni naj bi zrežiral Stanley Kubrick

R.T.
28. 3. 2015, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V času hladne vojne sta se Sovjetska zveza in Združene države Amerike pomerili v oboroževalni dirki. Tako eni kot drugi so hoteli dokazati svojo prevlado v svetu, ki je bil razdejan v drugi svetovni vojni. Vemo, komu je zadano uspelo.

NASA

Sovjeti so vodstvo prevzeli aprila leta 1961, ko je kozmonavt Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje. Istega leta je ameriški predsednik John F. Kennedy pred kongresom izjavil, da bo Amerika poslala človeka na Luno.

Tako se je tudi zgodilo. Kennedyjevo obljubo je izpolnil predsednik Lyndon B. Johnson – leta 1969 je tako lahko ves svet v črno-belih barvah na televizijskih sprejemnikih prisostvoval »velikemu koraku za človeštvo«. Neil Armstrong je v Luno zasadil ameriško zastavo in dirka je bila končana. Amerika je zmagala. Danes, več kot petinštirideset let pozneje, ko je tehnologija tako napredovala, da je povezala vse ideje sveta, se postavlja vprašanje, ki bi kaj lahko dobilo dokončni odgovor. Je ameriška vlada za politične točke zrežirala pristanek na Luni v času, ko tehnologija takšnemu podvigu ni bila dorasla?

So Američani res pristali na Luni ali pa je sloviti posnetek nastal v filmskem studiu? Nekateri sveto prisegajo na slednje.

Manipulacija za politične točke

Številni alternativni raziskovalci in skeptiki so namreč prepričani, da so Američani na Luni pristali s pomočjo televizije in filmske tehnologije. Pri tem pa naj bi si pomagali s Stanleyjem Kubrickom, slovitim filmskim režiserjem, ki naj bi pristanek zrežiral. Zagovorniki te teorije le-to podpirajo z dokazi, kot so razne anomalije posnetka, denimo več virov svetlobe, plapolanje zastave, čeprav ni vetra, odsotnost kraterjev, ki bi morali nastati ob pristanku, odsevi nenavadnih predmetov v vizirju astronavtske oprave, odsotnost zvezd, gibanje astronavtov in tako dalje. Vendar pa sama vsebina posnetka ni edini kamen spotike.

Arhiv Svet24

Kennedyjevo obljubo je izpolnil predsednik Lyndon B. Johnson.

Van Allenovi sevalni pasovi

Mnogi namreč opozarjajo na nevarne koncentracije sončnega in kozmičnega sevanja, ki obkrožajo Zemljo, sevanje pa naj bi bilo kronski dokaz, da slovita odprava ni nikdar dosegla Lune. Van Allenovi sevalni pasovi namreč predstavljajo prostor okoli Zemlje, katerih delci izvirajo tako iz sončnega vetra kot iz kozmičnih žarkov. Da bi bila odprava Apollo 11 ali katerakoli druga uspešna, bi morala oprema in posadka biti zaščitena pred intenzivnim sevanjem, opozarjajo skeptiki. Tako je na mestu vprašanje, zakaj petdeset let pozneje še vedno ni bilo druge odprave na Luno in zakaj Nasa šele zdaj poskuša rešiti težavico, ki jo predstavljajo pasovi, katerih obstoj so decembra 1958 potrdili z balonom?

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov