Zanimivosti

Iz Londona se je po pošti poslal v Avstralijo, da bi bil doma za hčerkin rojstni dan

R.T.
10. 3. 2015, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ko je Regu Spiersu zmanjkalo denarja za letalsko vozovnico do domačega Adelaidea, se je preprosto poslal domov v lesenem zaboju. Bilo je leto 1964, 22-letni uspešni metalec kopja pa se je nahajal v Londonu. Hotel je domov, hčerka je imela rojstni dan. Za pomoč se je obrnil Johna McSorleyja, prav tako metalca kopja. Skupaj sta se domislila bizarne rešitve, kako Spiersa spraviti domov.

Arhiv Svet24

Moški je znotraj lesenega zaboja prestal 63 ur trajajoče potovanje, ki ga je poneslo na tri celine. Potovanje je imelo 24 ur zamude zaradi megle, zaboj s Spiersom je padel z viličarja, v Bombaju pa je, potem ko so njegov zaboj pustili na vročem asfaltu, skoraj dehidriral. Vendar pa je preživel – pozneje je imel več lažnih identitet in kot tihotapec mamil prepotoval svet.

»Zdi se, da je zaradi svoje izredne karizme zmožen česarkoli.« - Marcus McSorley

O njegovem življenju sta spregovorila Julie in MarcusMcSorley, žena in sin Johna McSorleyja. Podrobnosti bizarnega načrta so bile dorečene v eben od pubov v Twickenhamu oktobra 1964. Največji zaboj, ki ga je bilo mogoče poslati, je bil dimenzij 1,52 m x 91 cm x 76 cm. Spiers in McSorley sta kot vsebino pošiljke navedla plastično emulzijo, poslano iz lažnega britanskega kemijskega podjetja v lažno čevljarsko proizvodnjo v Perthu. Kot prejemnika sta navedla gospoda Grahama – ta je seveda bil izmišljen – in ker nihče ne bi prišel po zaboj, ta ne bi bil plačan, pot pa bi tako bila zastonj.

Arhiv Svet24

Bil je uspešen atlet.

Leseno zavetje

McSorley je zabojnik sestavil v svojem stanovanju, notranjščino pa je opremil z več jermeni in pasovi, s katerimi bi se Spiers med nalaganjem in raztovarjanjem stabiliziral. Zabojnik se je nadalje odpiral na obeh koncih, tako da je Spiers lahko med letom splezal iz njega, pred potovanjem pa en teden ni jedel, da je upočasnil presnovo. S seboj je imel le potni list, ročno uro in nekaj malega hrane in pijače. McSorley in dva prijatelja sta tako 17. oktobra leta 1964 zabojnik s Spiersom naložila v kombi in ga odpeljali na letališče Heathrow. Ko ga je odposlal, je McSorley še potrepljal po zaboju, nato pa izginil v množici. Spiersovo potovanje se ni začelo obetavno. Nad letališče se je zgrnila gosta megla, zaradi katere so vsi leti imeli 24-urno zamudo. 28 ur je minilo, preden je Spiers romal na letalo. Tako se je začel prvi del njegovega potovanja – kratek let do Pariza. Prestal ga je dokaj dobro, saj je uspel pojesti nekaj hrane in urinirati v plastenko. Iz Pariza je letel v Bombaj. Spanje v zaboju se je izkazalo za problematično – noge je lahko stegnil le, če je sedel pokonci, za ležeči položaj pa je moral noge pokrčiti. 37 ur po prihodu na Heathrow je letalo pristalo v Bombaju. Osebje indijskega letališča je tovor razložilo in pustilo na žgočem soncu. Spiers je obrnjen na glavo visel v svojem zaboju in skušal ne politi urina v pločevinki, potem ko je do vrha napolnil plastenko. Ko se mu je uspelo odvezati, je lahko sedel, a vročina ni pojenjala. Skoraj dehidriran je začel premišljevati o predaji, a je k sreči že čez nekaj ur bil na letalu in na zadnjem delu svojega potovanja. A ne ravno. Čeprav je bil let iz Bombaja do Pertha direkten, se je letalo za gorivo ustavilo v Singapurju. Spiers se je tako po 63 urah in skoraj 21.000 kilometrih znašel v Perthu. Iz skladišča se je odkradel do terminala, kjer se je pridružil skupini potnikov. Do Adelaidea je štopal.

Arhiv Svet24

Zaboj, v katerem je "domoval" 63. ur.

Na očeh sveta

Vseeno pa se je znašel v medijih, ker je McSorleyja pozabil obvestiti, da je varno prispel, zaskrbljeni McSorley pa je se je obrnil na britanskega novinarja v upanju, da bi mu ga pomagal izslediti. Vest je obšla oblo. Letalska družba, na katere letalih se je pretihotapil Spiers pa mu je zaradi pritiskov odpisala stroške leta.

To pa še ni vse

Vendar pa je po pisanju McSorleyjevega sina Marcusa sodeč ta podvig zgolj začetek neverjetne Spiersove življenjske zgodbe. Spiers se je namreč kmalu po tistem začel ukvarjati s tihotapljenjem raznoraznih substanc. Imel je tri različne identitete, iskan je bil na treh različnih celinah, pobegnil je s svojo ljubimko Annie in bil kot Francoz na smrt obsojen na Šrilanki. Sčasoma je bila prepeljan nazaj v Avstralijo, kjer je odslužil tri leta zaporne kazni. Danes 73-letni Spiers z novo partnerico in dvema psoma živi v Adelaidu. Še vedno prijateljuje z družino McSorley.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste