Zanimivosti

Nedovoljeno kukanje v našo zasebnost

tr
24. 1. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vsako leto je vse več prijav glede kršitev varstva osebnih podatkov. Med njimi jih je v zadnjem času največ zaradi piškotkov na spletu.

Kamere nas pogosto spremljajo, kjer si sploh ne predstavljamo, našo elektronsko pošto pregledujejo nadrejeni ali po zaključku delovnega razmerja ne blokirajo elektronke pošte, je včeraj opozorila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik ob evropskem dnevu varstva osebnih podatkov in desetletnici zakona o varstvu osebnih podatkov. Prelesnikova se je uvodoma zazrla v preteklost in omenila, da je leta 1990 začel veljati prvi zakon o varstvu osebnih podatkov, leta 2006 pa je začel delati informacijski pooblaščenec. Od takrat do danes se je med Slovenci dvigovala zavest o pomenu varstva osebnih podatkov in zasebnosti. Kar potrjuje tudi vse več prijav in zaprosil za mnenje. Da ima informacijski pooblaščenec precej dela, govori statistika glede objavljenih mnenj, teh na leto spiše za kar 2000. Prelesnikova je še izpostavila pogosto kršitev delodajalcev, ki menijo, da ker delavci delajo na njihovih orodjih, imajo nadrejeni pravico »pokukati« v njihovo elektronsko pošto. Prav tako se med delodajalci najdejo taki, ki želijo nadzorovati telefonske klice zaposlenih in spremljajo njihovo gibanje prek GPS-sistemov. Na podlagi tovrstnih posegov v varovanje zasebnosti je informacijski pooblaščenec na pristojno ministrstvo že naslovil pobudo, naj pripravi ustrezen zakon o zasebnosti na delovnem mestu. A do zdaj politične volje za takšen zakon ni bilo.

Na zasebnost se pozablja

Bojazen pred teroristični napadi pa je potegnila za seboj stanje, ko se zdaj daje prevelik poudarek na življenjsko varnost in pozablja na zasebnost. Pojavila se je namreč želja po uporabi podatkov iz evidenc, ki jo ustvarijo letalske družbe in turistične agencije, ko pridobivajo imena in priimke potnikov, njihov načrt potovanja, podatke o vozovnicah, številkah in vrstah kreditnih kartic, izbiri hrane na letu … Na ta način zberejo kar okoli 60 osebnih podatkov. Gre za tako imenovano PNR-bazo podatkov (passenger name record). Slovenska policija je že prejela denar iz Evrope za gradnjo nacionalnega PNR-sistema, v okviru katerega bodo shranjeni osebni podatki potnikov, ki bodo potovali iz naše države zunaj EU ali obratno. Osebni podatki se bodo preverjali v nacionalni policijski evidenci, SIS in Interpolovi bazi. Mojca Prelesnik je dodala, da policija nima pravne podlage za takšno zbiranje podatkov.  

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste