Zabojnike bodo obrnili na Špici, ob sotočju Ljubljanice in Gruberjevega prekopa, in pregledali, kaj vse konča v smeteh. Predstavniki komunalnega podjetja Snaga Ljubljana bodo nato na primerih povedali, kaj to pove o nas samih, kakšen odnos imamo do odpadkov in zavržene hrane ter kaj se lahko iz tega naučimo, pravijo organizatorji.
V pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji na Bregu v Ljubljani bo sledilo kratko predavanje o tem, kako je mogoče zmanjšati količino zavržene hrane in odpadne embalaže.
Dejavnosti v okviru akcije Pojej naprej bodo nadaljevali v ponedeljek, ko bodo v sodelovanju z Gostilno dela v Ljubljani pripravili kuharsko delavnico, na kateri bodo pripravljali jedi iz ostankov hrane, do konca januarja pa bodo v sodelovanju s šolami učence in dijake pozvali, naj sami pripravijo jedilnike za jedi, ki jih imajo radi in so hkrati zdrave.
Z akcijo želijo prispevati k temu, da bi zavrgli manj hrane in odpadne embalaže. V Sloveniji je bilo v letu 2011 zavrženih skoraj 168.000 ton hrane oz. 82 kilogramov na prebivalca, komunalna podjetja po Sloveniji pa hranijo 3600 ton odpadne embalaže, od tega ljubljanska Snaga 928 ton, podatke navajajo v Buni.
Ljudi želijo seznaniti s konceptom nič odpadkov oz. "Zerowaste", ki predlaga pet korakov, s katerimi lahko gospodinjstva hitro zmanjšajo odpadek hrane. In sicer svetujejo, naj se kupuje manj hrane, naj se kupuje hrano, ki ni zavita v preveč embalaže, naj se poišče načine za ponovno uporabo stvari, naj se predela stvari in hrano uporabi pozneje ter naj se uporablja kompostiranje.