Zanimivosti

Zmagovalec ocenjevanja kranjskih klobas je Mesarija Arvaj

G.G./STA
20. 8. 2014, 16.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na letošnjem 11. tradicionalnem državnem tekmovanju za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah je največje skupno število glasov strokovnih in ljubiteljskih ocenjevalcev prejela klobasa Mesarije Arvaj. Drugo mesto so zasedle Celjske mesnine, tretje pa Mesarstvo Podobnik.

Reuters

Praznovanje s kranjskimi klobasami se bo v Sori pri Medvodah nadaljevalo v petek in soboto s Festivalom Kranjske klobase.

Skupno oceno je sestavljalo 60 odstotkov ocene strokovne komisije in 40 odstotkov ocene ljubiteljskih ocenjevalcev, so sporočili iz Hiše kulinarike Jezeršek.

Šest stalnih članov strokovne komisije pod vodstvom Marlene Skvarča je danes ocenilo 14 vzorcev kranjskih klobas. Glede na število prejetih točk komisije je dosegla prvo mesto Mesarija Arvaj, drugo Celjske mesnine, tretje pa sta si razdelila Ledas in Kras.

Tudi več kot 200 ljubiteljskih ocenjevalcev kranjske klobase je največ glasov dodelilo kranjski klobasi Mesarije Arvaj. Drugo mesto so dosegle Celjske mesnine in Košaki. Na izenačenost vzorcev kaže tudi delitev četrtega mesta, ki je pripadlo Mesu Kamnik in Mesarstvu Podobnik.

Ocenjevanje pa je letos spremljala novost. S pomočjo najnovejše nevrotehnologije za merjenje možganske aktivnosti so namreč dobili še eno zmagovalno klobaso. Tokrat na podlagi signalov, ki jih brbončice pošiljajo možganom. Ocena nevro ocenjevanja pa ni štela v skupni seštevek zmagovalke. Najboljše zaznave je sprožala kranjska klobasa Mesarstva Podobnik, na drugem mestu ji je sledila kranjska klobasa Mesarstva Čadež, na tretjem pa Mesa Kamnik.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja