Namesto danes modernih mastnih dunajskih zrezkov, na olju pečenega krompirja, zamrznjenih pic in hitro pripravljene hrane, polne konzervansov, so se skromno prehranjevali s sadjem in zelenjavo, po gozdovih so nabirali koreninice, jedli so oreške, in če so imeli srečo, se je v njihove mreže ujela tudi kakšna riba, ki so jo nato posušili na zraku. Hujšati jim ni bilo treba, kaj šele da bi razmišljali o celulitu, liposukciji in podobnih modnih muhah današnjega časa. Bili so odporni proti vremenskim nevšečnostim, njihova telesa so bila močna, sloka in mišičasta, brez enega samega odvečnega grama maščob. Nič čudnega, saj so se veliko gibali, jedli pa so naravno in predvsem presno hrano, ki je vključevala vse pomembne prehranske snovi - vitamine, maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate in antioksidante. Osnove diete
Neandertalci jedi niso kuhali, saj še niso poznali ognja, zato je hrana vsebovala vse prehransko vredne snovi, ki jih s kuhanjem in pečenjem uničimo. Če bi se torej danes preselili 10.000 let nazaj, bi morali na krožniku imeti naslednje jedi: meso (perutnina, ribe, jetra), jajca, sadje, surovo zelenjavo s koreninami (korenje, repa, pastinak), oreške (orehi, mandlji), mlečne izdelke in jagodičje (gozdne jagode, maline, borovnice). Izogibati pa bi se morali vsem poznejšim kulinaričnim odkritjem, kot so kruh, testenine, stročnice, krompir, koruza, sladkor in sol, ter umetnim dodatkom hrani.
Dieto, po kateri so se prehranjevali naši predniki, začnite postopoma, najprej si nekaj dni zapored privoščite samo paleolitski zajtrk (preostale obroke jejte kot običajno), nato mu dodajte še kosilo in večerjo. Zaužijte čim manj ogljikovih hidratov, hrane ne kuhajte preveč (raje jo dušite in pecite na žaru), nikar pa se povsem ne odpovejte maščobam, predvsem omega 3 maščobnim kislinam (veliko jih je v olivnem olju), ki so nujne za pravilno delovanje organizma. Pomembni napotki
Med dieto kombinirajte med seboj različna živila, zaužijte veliko zelenjave ter se izogibajte alkoholu in kavi. Količinsko jedi niso omejene, če boste zelo lačni, lahko naenkrat, če malo pretiravamo, pojeste tudi šest jajc in pol kilograma slanine, vendar v tem primeru nad rezultatom verjetno ne boste preveč navdušeni.
Po paleolitski dieti se prehranjujte največ dva tedna, nato pa naredite daljši premor. Opazili boste, da se vam je prebava v tem času izboljšala, polni boste energije, saj se boste očistili strupov in se napolnili z vitamini, uravnali boste svoj apetit, pokurili zaloge maščobe, hkrati pa shujšali tudi do 5 kilogramov. Če boste poleg diete še telesno aktivni, bo rezultat še boljši.
Nekaj paleolitskih jedilnikov
Zajtrk:
- Jajca, slanina in solata iz paradižnikov
- Svinjski kotlet s prilogo iz surovega korenja
- Korenčkova solata in riba, jabolko
- Dušeni paradižniki z brokolijem
- Jogurt z dodanimi sesekljanimi oreški, sezamovimi semeni ali kokosovimi kosmiči
Kosilo:
- Kos mesa in velika skleda mešane solate
- Sardine v konzervi, jajca, solata
- Lososov zrezek in poljubna dušena zelenjava
- Tunina ali piščančja solata
- Hladna omleta s paradižniki
- Prekajena skuša v jogurtovi omaki, korenčkova solata
- Različne vrste sira, paradižnikova solata z belim poprom
Večerja:
- Goveji zrezek, na žaru pečena zelenjava, dušen brokoli
- Svinjsko meso na žaru, dušena cvetača, solata iz brokolija in paradižnika
- Lososov zrezek v porovi omaki, šparglji
- Omleta s poljubno zelenjavo in nadevana z mesom
- Zelenjavna juha s koščki piščančjega mesa
- Jajčevci, nadevani s paradižnikom in skuto
- Piščanec s tzatzikijem, dušen brokoli in na žaru pečena čebula
- Za posladek: sveže jagode s smetano
Malica:
- Oreški
- Korenje
- Vse vrste sadja
- Sir
- Zelena s pršutom ali z mladim sirom
- Prekajena goveja salama ali klobasa
- Občasno sta dovoljena tudi suho sadje in med
Opozorilo
Paleolitska dieta je primerna za ljudi, ki nimajo težav z zdravjem in niso alergični na mlečne proizvode. Za nosečnice in doječe matere ni priporočljiva.
Za žejo
Med neandertalsko dieto pijte veliko vode in zelenjavnih sokov. K vsem jedem lahko postrežete tudi tako imenovani paleolitski punč, ki ga pripravite po naslednjem preprostem receptu: zamrznjene jagode odtalite ter jih skupaj z malo vode ali pomarančnega soka zmiksajte v srednje gost pire.