Zanimivosti

Brez visokih stroškov za telefoniranje v tujini

Sašo Avramovič
1. 7. 2014, 19.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Račun za mobilni telefon je lahko na koncu meseca zelo visok, ko nekaj časa preživimo v tujini. Telefoniranje, pošiljanje sporočil, prenos podatkov v tuji državi je, roko na srce, vse prej kot poceni. Od danes pa je vse skupaj ceneje, vsaj v državah Evropske unije, na Norveškem, Islandiji in v Liechtensteinu.

profimedia

Račun je lahko visok predvsem zaradi tega, ker uporaba mobilnih storitev, naj bo to telefoniranje, pošiljanje SMS-ov, prenos podatkov, v tujini ni del naročniških paketov z vključenimi količinami, ki jih lahko porabljamo doma. Tako v tuji državi dodatno plačamo za vsak klic, vsako sporočilo ali kilobajt prenesenih podatkov, plačujemo pa tudi za dohodni klic.

profimedia
Od danes pa v 28 državah Evropske unije, na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu veljajo nižje cene gostovanja v mobilnih omrežjih. Z novimi omejitvami cen pri mobilnem gostovanju odhodni klici (klici iz EU) stanejo največ 19 centov na minuto plus DDV (največ 23,18 centa), lani pa je bila meja postavljena pri 24 centih na minuto plus DDV. Najvišja cena dohodnega klica je postavljena pri 5 centih na minuto plus DDV (največ 6,1 centa), kar glede na lani predstavlja 28,5-odstotno znižanje. Za pošiljanje kratkega sporočila pa bo mobilni operater lahko zaračunal največ 6 centov plus DDV (največ 7,32 centa), kar je 25 odstotkov manj kot lani. Tudi uporaba interneta na telefonu v tujini je odslej cenejša. Za megabajt prenosa lahko uporabnikom zaračunajo največ 20 centov plus DDV (največ 24,4 centa) medtem ko je bila ta meja doslej določena pri 45 centih. V tako imenovano evrotarifo ne spada Švica, vse zgoraj omenjeno pa od danes velja na Hrvaškem, kamor bo v poletnih mesecih odpotovalo veliko število Slovencev.

Od danes v osemindvajsetih državah Evropske unije, na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu veljajo nižje cene gostovanja v mobilnih omrežjih.

Ponujamo tudi nekaj nasvetov, če se boste odpravili v države, ki niso članice Evropske unije. Pred potovanjem v tujino se seznanite s cenami in pogoji uporabe storitev v državi, v katero potujete. Preverite, pri katerem tujem operaterju so cene storitev najugodnejše. Če je vaša najugodnejša ponudba oziroma posebna tarifa vezana na določeno tuje omrežje, si ob prihodu v tujino nastavite telefon na ročno izbiro omrežja in izberite omrežje najugodnejšega tujega operaterja, drugače bo telefon samodejno izbral omrežje operaterja z najboljšim signalom. Pozorni bodite tudi na interval zaračunavanja storitev v tujih omrežjih. Običajno velja pri klicih 60-sekundni interval zaračunavanja. To pomeni, da se pri odhodnem oziroma dohodnem klicu polno zaračuna vsaka začeta minuta pogovora. Pri prenosu podatkov je ta interval običajno 100 kilobajtov, dejstvo pa je, da se v skupno količino podatkov štejejo tako podatki, preneseni iz omrežja k uporabniku, kot tudi nazaj. Če prenosa podatkov v tujini ne boste uporabljali, vam priporočamo, da vključite storitev blokade prenosa podatkov v tujini, ki jo omogočajo operaterji, lahko pa si prenos podatkov onemogočite v nastavitvah svojega telefona. Če pa že boste želeli dostopati do interneta prek telefona (pregled elektronske pošte, brskanje po spletu …), svetujemo, da uporabljate brezplačne brezžične dostopovne točke, če je to mogoče.

 

 

 

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste