Slovenija

Na ZZZS seznanjeni z domnevnimi nepravilnostmi pri zdravnikih ptujske bolnišnice

STA
1. 7. 2014, 19.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na ZZZS so seznanjeni z domnevnimi nepravilnostmi, zaradi katerih so kriminalisti danes obiskali nekatere zaposlene v ptujski bolnišnici - po neuradnih podatkih naj bi šlo za kazniva dejanja v zvezi z izdajanjem receptov. Kot je pojasnil Damjan Kos iz ZZZS, je tudi ta preiskava plod uspešnega sodelovanja policije in ZZZS ter zagotovo ni zadnja.

sb-ptuj.si

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na področju zdravil izvede skoraj sto nadzorov letno. Pri tem večinoma ne ugotavljajo elementov kaznivega dejanja, ampak primere neustrezno vodene medicinske dokumentacije, ko je zdravilo predpisano v neskladju z veljavnimi predpisi, je pojasnil Kos.

Vsako leto pa po njegovih navedbah odkrijejo tudi nekaj primerov neposrednih goljufij z elementi kaznivega dejanja. V takšnih primerih je, pojasnjuje Kos, zavarovalnica omejena, saj nima pooblastil za vse možne metode preiskovanja, zato v takšnih primerih sodelujejo s policijo, ki nadaljuje preiskavo. "Včasih pobuda pride z naše strani, včasih pa tudi z njihove, tako da je to sodelovanje obojestransko," pravi o sodelovanju s policijo.

ZZZS s policijo sodeluje tudi v omenjeni preiskavi, v okviru katere trenutno ostaja v pridržanju šest oseb. Kriminalisti so namreč danes opravljali 25 hišnih preiskav pri pravnih in fizičnih osebah zaradi sumov gospodarskih kaznivih dejanj na škodo javnega zavoda. Po poročanju spletne izdaje časnika Večer so kriminalisti obiskali ginekološko-porodni oddelek ptujske bolnišnice in tamkajšnjega vodjo Sašo Djukanoviča, preiskovali pa naj bi izdajanje receptov za draga zdravila, ki že sodijo v kategorijo opijatov. Višina zlorabe naj bi bila nekaj deset tisoč evrov.

Namestnik direktorja ptujske bolnišnice Aleksander Voda za STA ni niti potrdil niti zanikal Večerovih navedb, da so med pridržanimi zaposleni v tej bolnišnici. Kot poroča časnik, so namreč med drugim pridržali vodjo oddelka podaljšanega bolnišničnega zdravljenja Vladimirja Jolića. Je pa Voda poudaril, da preiskava ni povezana s poslovanjem bolnišnice.

Podrobnejših pojasnil o preiskavi prav tako niso podali na ZZZS, kjer pojasnjujejo, da postopek poteka pri policiji. Na vprašanje, ali so jim znane domnevne nepravilnosti, ki jih policija preiskuje v tem primeru, pa je Kos odgovoril: "Zelo dobro."

Dober mesec pred današnjimi hišnimi preiskavami so kriminalisti zaradi zlorab v zvezi z recepti priprli tudi zasavskega zdravnika Franca Grošlja in tri njegove bolnike. Ugotovili so namreč, da je zdravnik napisal daleč nadpovprečno število belih receptov za psihoaktivna zdravila, za kar naj bi dobil tudi plačilo, bolniki pa so zdravila preprodajali.

Na vprašanje, ali je omenjena preiskava v Zasavju povezana z današnjimi hišnimi preiskavami, Kos odgovarja, da gre za vsebinsko do neke mere sorodno preiskavo, ki pa je ločena, saj primera nista povezana.

Takšnih in podobnih preiskav oziroma nadzorov po Kosovih besedah tudi ni mogoče izključiti v prihodnje. Kot je pojasnil, namreč ne gre za kampanjske aktivnosti, temveč redno in ustaljeno sodelovanje. ZZZS ima po njegovih besedah vzpostavljeno redno sodelovanje s policijo - tako v konkretnih primerih kot na splošni ravni, ko se je treba načelno boriti proti goljufijam v zdravstvu.

ZZZS sicer vsako leto izvede skoraj tisoč nadzorov pri izvajalcih zdravstvenih storitev v zvezi s pravilnostjo obračunov in letno na tej podlagi ugotovi nepravilnosti pri oškodovanju javnih sredstev v višini okoli 2,5 milijona evrov. Večinoma gre za nepravilnosti v smislu napačnega obračuna, torej da je bil - zlasti v bolnišnični dejavnosti - zaračunan previsok znesek glede na dejansko opravljeno storitev, še pojasnjuje Kos.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste