Zanimivosti

Ne želi delati reklame za hudiča

Gabrijel Toplak
30. 5. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Novinar Sveta 24 se je pogovarjal z najbolj izkušenim izganjalcem hudiča Cerkve v Sloveniji, ki se z eksorcizmom ukvarja že od leta 2001. Pravi, da ima hudič na voljo pet vstopnih točk v človeško telo, znaki obsedenosti pa so različni.

Potem ko je novomeški škof Andrej Glavan, kot smo pisali včeraj, v tem mesecu zbranim dekanom poročal, da za službo uradnega eksorcista že več časa iščejo primernega duhovnika, je novinar časopisa Svet24 povabil na pogovor tačas najbolj izkušenega eksorcista Cerkve v Sloveniji.

Župnik iz Žič, Marijan Veternik, ki se s tovrstno »dejavnostjo« ukvarja že od leta 2001, je za Svet24 včeraj povedal, da gre pri eksorcizmu za uradno molitev Cerkve iz rimskega obrednika, izvajajo pa jo lahko zgolj tiste osebe, ki imajo duhovniški poklic. »Pogoj sta namreč končana teološka fakulteta in predvsem vera v Jezusa Kristusa, pozneje pa tudi kakšni tečaji oziroma seminarji,« je začel pogovor Veternik. Z osebami, ki ga kličejo in mu povedo, da jih je nekdo obsedel, se srečuje skoraj vsak dan, čeprav se pri nekaterih nato izkaže, da niso obsedeni ali pod vplivom zla.

»Gre za različne strahove, tesnobo, težave se kažejo tudi v zakonu in družini ali pri otrocih, v odnosih s sosedi in podobnem. V težjih primerih gre tudi za prisluhe in privide.« Marijan Veternik

»Znaki, da je človeka nekdo obsedel, so zelo različni. Gre za različne strahove, tesnobo, težave se kažejo tudi v zakonu in družini ali pri otrocih, v odnosih s sosedi in podobnem. V težjih primerih gre tudi za prisluhe in privide,« pojasnjuje Veternik in našteje pet vstopnih mest, kjer lahko hudič »vstopi« v človeka. »Prvo vstopno mesto so družinsko deblo oziroma grehi prednikov, drugo notranje rane, denimo pri tistih, ki v prvih letih življenja niso bili ljubljeni ali sprejeti s strani staršev. Tretje vstopno mesto so razne okultne prakse, saj se danes ljudje zatekajo k najrazličnejšim vedeževalcem, bioenergetikom ali šarlatanom, četrto vstopno mesto so naši osebni grehi (na prvem mestu sta življenje izven zakonske skupnosti in abortus), peto pa je oddaljenost od Jezusa. Nekdo, ki ne živi zakramentov ali ne hodi k maši, spovedi, obhajilu, ima več možnosti, da ga obsede hudič,« pripoveduje sogovornik in nadaljuje, da so najboljša zaščita pred hudičem prav Jezus Kristus in zakramenti, iz katerih mora neka oseba tudi živeti.

Najboljša zaščita pred hudičem – Jezus Kristus in zakramenti

In ker se pri molitvi eksorcizma in posameznikih – obrede Veternik opravlja v pisarni župnišča ali cerkve – velikokrat pojavljajo različni znaki obsedenosti, jih ni želel našteti. »Ne želim delati reklame za hudiča,« je bil kratek. Sicer pa obred začne s pogovorom, da ugotovi, za kaj natančno gre, nato pa človeka, če ima težave duhovne narave, začne zdraviti, tako da ta sprejme »dobro« življenjsko spoved in začne redno hoditi k maši. »V kolikor še vedno ni rešen, pa je potrebna molitev eksorcizma po posebnem obredniku, ki lahko traja tudi po eno uro in jo je včasih treba večkrat ponoviti,« je sklenil Veternik.

 

 

 

 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste