Če zaužijemo obilen zajtrk in obilno kosilo, naj bi lažje nadzirali težo, pravijo strokovnjaki, ki so opravili novo raziskavo s področja prehranjevanja. Tako naj bi lažje tudi ohranjali enakomeren nivo sladkorja v krvi.
Študija je tako pokazala, da sta dva obilna obroka primernejša za ljudi z diabetesom tipa 2 kot neprestano grizljanje tekom celega dne. Tako naj bi bilo tudi lažje shujšati.
Obe skupini sta uživali po 500 kilokalorij manj na dan, kot je priporočen dnevni vnos. Osebe, ki niso jedle 6-krat dnevno, ampak so zaužile po dva krepka obroka na dan, so v povprečju shujšale 1,5 kg več kot tisti iz prve skupine. Skupina, ki je jedla določeno količino hrane v 6 obrokih, je shujšala povprečno 2,3 kg, skupina, ki je enako količino hrane pojedla v 2 obrokih, pa 3,7 kilograma.
Nizozemski raziskovalci so v sklopu študije dokazali, da uživanje 6 obrokov z večjo vsebnostjo maščob in sladkorjev bolj redi kot dva obilna obroka iz enakih sestavin. Pri 6 manjših obrokih tovrstnih živil je bil tudi višji nivo holesterola v krvi, povečala pa se je tudi količina maščobe v predelu trebuha, medtem ko do tega pri dveh obilnih obrokih ni prišlo.
Raziskava je na nek način potrdila star pregovor, ki pravi, da je treba jesti "zajtrk kot kralj, kosilo kot meščan in večerjo kot berač".