Zanimivosti

Šele zdaj bomo čutili posledice jedrskih eksplozij

STA/M.J.
8. 1. 2014, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Raven radioaktivnega plutonija, ki je posledica jedrskih poskusov in nesreč, v Zemljini stratosferi je višja, kot so strokovnjaki menili doslej. Švicarski znanstveniki, ki so se dokopali do tega odkritja, kljub vsemu menijo, da raven ni nevarna za ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zajem zaslonske slike

Doslej so strokovnjaki menili, da so plutonijevi radionuklidi - radioaktivni atomi, ki se lahko razgrajujejo več desetletij ali celo več tisoč let - v stratosferi prisotni le v zanemarljivih količinah. Prav tako so verjeli, da je več teh onesnaževalcev prisotnih v troposferi, delu atmosfere, ki je najbližje tlom, kot pa v stratosferi, ki se razteza od približno deset do 50 kilometrov nad tlemi.

Obe trditvi sta napačni, kaže nova študija. Ravni sevanja v stratosferi so več kot tri rede magnitude višje, kot so verjeli doslej, je za AFP povedal eden od avtorjev študije, Jose Corcho s švicarskega zveznega urada za civilno zaščito.

"Večina radioaktivnih delcev izgine v prvih nekaj letih po eksploziji, a del ostane v stratosferi več desetletij ali celo več sto ali več tisoč let," poudarja Corcho.

Ob tem se je izkazalo, da so v troposferi škodljivi delci dokaj hitro odstranjeni, saj jih "spereta" dež in sneg ali pa jih na Zemljo potegne gravitacija. V stratosferi pa očitno nekateri delci ostanejo ujeti. Tako so znanstveniki v stratosferi izmerili za od 1000 do 1500 ravni višje ravni koncentracije omenjenih delcev kot v troposferi, povzema britanski BBC.

Ob tem strokovnjak dodaja, da dokazov o nevarnosti za ljudi ni. "Ravni plutonija in cezija, ki se trenutno nahajajo v stratosferi, so nizke in primerljive z ravnmi, izmerjenimi v zraku pri tleh konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih prejšnjega stoletja," je pojasnil.

"Čeprav nisem izvedenec za zdravje, bi rekel, da trenutne ravni plutonija v stratosferi ne predstavljajo tveganja za populacijo," je še dodal raziskovalec.

Študija, objavljena v znanstveni reviji Nature Communication, sicer ugotavlja, da so radioaktivni deli v stratosfero večinoma prišli z jedrskimi poskusi, opravljenimi v zraku v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja.

Drugi viri so še nesreča ameriškega navigacijskega satelita, ki je leta 1964 razlil plutonijevo gorivo v atmosfero, ter nesreče v jedrskih elektrarnah, kot sta Černobil in Fukušima.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste