Zanimivosti

Pozor! Strupena plesen!

N.J.
8. 1. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kolikokrat samo obrežete plesnivo sadje ali sir in pojeste preostali del? Posledice takega ravnanja so lahko nepopravljive!

Plesen je ena izmed najbolj znanih škodljivih snovi, ki nam pretijo v naši vsakodnevni prehrani. Plesni so sicer naraven del našega okolja, ljubijo vlago in toploto, »najdemo« pa jih predvsem v mlečnih izdelkih, kruhu, sadju in zelenjavi, pa tudi v orehih, zeliščih in prav tako v začimbah. Zakaj so plesni nevarne? Predvsem zaradi strupene snovi, ki jih izločajo plesni. Poškodujejo lahko živčevje, jetra ali ledvice ter lahko povzročijo tudi raka. Zato je potreben protiukrep, kakšen? Ni dovolj, da odstranimo vidne znake plesni. Najbolje je zavreči celotno količino plesnivega živila, enako velja za lanske orehe ali stare začimbe. 

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču