Zanimivosti

Pozor! Strupena plesen!

N.J.
8. 1. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kolikokrat samo obrežete plesnivo sadje ali sir in pojeste preostali del? Posledice takega ravnanja so lahko nepopravljive!

Plesen je ena izmed najbolj znanih škodljivih snovi, ki nam pretijo v naši vsakodnevni prehrani. Plesni so sicer naraven del našega okolja, ljubijo vlago in toploto, »najdemo« pa jih predvsem v mlečnih izdelkih, kruhu, sadju in zelenjavi, pa tudi v orehih, zeliščih in prav tako v začimbah. Zakaj so plesni nevarne? Predvsem zaradi strupene snovi, ki jih izločajo plesni. Poškodujejo lahko živčevje, jetra ali ledvice ter lahko povzročijo tudi raka. Zato je potreben protiukrep, kakšen? Ni dovolj, da odstranimo vidne znake plesni. Najbolje je zavreči celotno količino plesnivega živila, enako velja za lanske orehe ali stare začimbe. 

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja