Zanimivosti

Kmetija 370 km nad tlemi

jp
15. 9. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslati kilogram hrane v vesolje stane dobrih 16.000 evrov. NASA je za zmanjšanje stroškov že našla odgovor: pridelovanje hrane v vesolju.

Težavo predstavljajo mikrobi.

Tako naj bi pri vesoljski agenciji začeli svojo hrano pridelovati v vesolju že decembra letos. S tem ne bi le zmanjšali stroškov, ampak se nadejajo pridelovanja v tolikšnem obsegu, da bi za odprave v globine vesolja lahko zagotovili trajno zalogo hrane. In ne le to: govor je tudi o tako imenovani hortikulturni terapiji, s katero bi se astronavti borili zoper stres in depresijo in ki bi dobro dela njihovemu splošnemu zdravju.

Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Program so naslovili z VEGGIE, priprave pa so sestavljene iz vzgajanja zelene solate pod rožnatimi LED-svetilkami. Pri Nasi pravijo, da se po obsežnem testiranju na Zemlji nadejajo, da drugačne gravitacijske razmere ne bodo vplivale na rast rastlin. Večjo težavo predstavljajo mikrobi, ki bi se v vesolju lahko razvili na solati, zato bodo vse rastline, decembra vzgojene na mednarodni vesoljski postaji, pred zaužitjem izpostavili podrobnemu testiranju na Zemlji. Pri Nasi so sicer že preizkušali rast rastlin v vesolju, a le za akademske namene, tokrat po bo šlo za vzgojo, prvenstveno namenjeno zalaganju prihodnjih odprav s hrano.

 

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja