Zanimivosti

MSG naj bi povzročal raka!

Sašo Avramovič
9. 5. 2013, 22.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Je že res, da imamo v 21. stoletju takšne službe, da nam čez teden ne ostane kaj dosti časa za kuhanje in pripravo jedi, a vseeno je potrebna dodatna previdnost pri predelani in v naprej pripravljeni hrani.

Thinkstock
MSG naj bi povzročal raka ... Najdemo pa ga v instant juhah, kruhu in celo otroški hrani.

Še posebej naša pozornost ne bo odveč pri mononatrijevem glutaminatu (MSG), ojačevalcu okusa, ki je eden najbolj škodljivih prehranskih aditivov. Nahaja se v vrečkah in pločevinkah juh, v kruhu, kitajski hrani, mesu, konzervirani hrani, čipsu, začimbah in celo v otroški hrani. MGS v glavnem izboljšuje okus hrane, ki jo zaužijemo, in je tudi glavni »krivec«, da imajo pripravljeni obroki, hrana v restavracijah in zamrznjeni obroki okus in videz sveže hrane. Pa vendarle, zakaj je MSG sploh tako nevaren?

Mnogi strokovnjaki trdijo, da je MSG toksin, alergen, povzročal pa naj bi tudi raka.
Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Bruhanje, driska, glavoboli, depresija, težave z ravnotežjem in astmatični napadi so simptomi, ki jih kemiki, raziskovalci, fiziki pa tudi nekatere zdravstvene ustanove zelo tesno povezujejo z uporabo MSG-ja. Dejstvo pa je, da je težko ugotoviti, če je MSG v naši hrani, kajti tudi proizvajalci želijo »skriti« MSG in po drugi strani vedo, da ljudje ne bi kupovali izdelkov in hrane, ki bi vsebovala MSG, saj je na tej točki  potrebno povedati, da ga običajno ne najdemo na seznamu sestavin izdelkov. Zelo pogosto pa se »skriva« pod imeni, kot so npr. natrijev kazeinat, sojin ekstrat, ekstrat kvasa in kalcijev kazeinat. Če prav razumemo, se torej na nek način igramo skrivalnice, ali ne? Vsekakor je bolje, da predelano in vnaprej pripravljeno hrano zamenjamo s svežo.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja