Vrhunsko kuhinjo oblikujejo sveže in domače surovine. Zelišča in njihova uporaba v kuhinji so poznana povsod po svetu.
Nekoč prehranski dodatki, za dekoracijo in lepši izgled krožnika, danes dobivajo vse večjo vlogo tudi pri vsakodnevnem kuhanju. Sveža zelišča imajo več prednosti - pristen okus hrane, manj porabljenih zelišč in dišavnic, boljša in bolj polna hrana, ki poleg tega še bolj diši in s tem vpliva na večjo željo po hrani, ki je pripravljena na krožniku. Najdemo jih že skoraj na vsakem vrtu.
Nekatera so bolj, druga manj zahtevna za pridelavo. A z vztrajnostjo vzgojimo še tako zapletene rastline. Sveža zelišča so tako postala nepogrešljiva sestavina v vseh modernih kuhinjah. Ne samo modno, ampak tudi zdravo.
Suha zelišča v vaši kuhinji
Suha zelišča sovedno priročna in uporabna. Zložena, zapakirana in posušena. Pospravljena in pripravljena v omari za uporabo.
Njihova kvaliteta pa je padla že s tem, ko so jih v tovarni pobrali in zapakirali v ljubke paketke, ki jih z veseljem kupujemo.
Posušena zelišča so bila od nekdaj v naši kuhinji, a s prihodom svežih, so izgubila svojo vrednost. Še vedno se uporabljajo, a vedno manj in le tam kjer je to nujno. Nimajo tako izrazitega vonja, uporabiti jih moramo več, da dosežemo učinek svežih, hkrati pa s sušenjem izgubljajo svojo energijsko in hranilno vrednost. Priročno jih je imeti v kuhinji, niso pa ravno vodilo dobre in kvalitetne kuhinje. Tokrat vsaj ena prednost rastlinjakov, ko nam čez celo zimo omogočajo uporabo svežih zelišč.
Gurmanski svet tudi v dnevnem časopisu SVET24.