Zanimivosti

Zelišča v moderni kuhinji

Benjamin Kračun
13. 4. 2013, 08.00
Posodobljeno: 25. 10. 2024, 11.03
Deli članek:

Zelišča so zakladnica vsake kuhinje, saj naredijo kuhinjo bogato, izvirno, okusno in domačo – babičino.

Thinkstock, iStock, Alesh Maatko
Rožmarin ustavi mutacijo genov, ki lahko pripeljejo do razvoja rakavih celic.

Vrhunsko kuhinjo oblikujejo sveže in domače surovine. Zelišča in njihova uporaba v kuhinji so poznana povsod po svetu.

Nekoč prehranski dodatki, za dekoracijo in lepši izgled krožnika, danes dobivajo vse večjo vlogo tudi pri vsakodnevnem kuhanju. Sveža zelišča imajo več prednosti - pristen okus hrane, manj porabljenih zelišč in dišavnic, boljša in bolj polna hrana, ki poleg tega še bolj diši in s tem vpliva na večjo željo po hrani, ki je pripravljena na krožniku. Najdemo jih že skoraj na vsakem vrtu.

Timijan pomaga pri boleznih pljuč in dihalnih težavah, kot so kašelj in bronhitis.

Nekatera so bolj, druga manj zahtevna za pridelavo. A z vztrajnostjo vzgojimo še tako zapletene rastline. Sveža zelišča so tako postala nepogrešljiva sestavina v vseh modernih kuhinjah. Ne samo modno, ampak tudi zdravo.

Thinkstock, iStock, Alesh Maatko

Suha zelišča v vaši kuhinji

Suha zelišča zadišijo, a ne tako polno in izrazito kot sveža.

Suha zelišča sovedno priročna in uporabna. Zložena, zapakirana in posušena. Pospravljena in pripravljena v omari za uporabo.

Njihova kvaliteta pa je padla že s tem, ko so jih v tovarni pobrali in zapakirali v ljubke paketke, ki jih z veseljem kupujemo.

Posušena zelišča so bila od nekdaj v naši kuhinji, a s prihodom svežih, so izgubila svojo vrednost. Še vedno se uporabljajo, a vedno manj in le tam kjer je to nujno. Nimajo tako izrazitega vonja, uporabiti jih moramo več, da dosežemo učinek svežih, hkrati pa s sušenjem izgubljajo svojo energijsko in hranilno vrednost. Priročno jih je imeti v kuhinji, niso pa ravno vodilo dobre in kvalitetne kuhinje. Tokrat vsaj ena prednost rastlinjakov, ko nam čez celo zimo omogočajo uporabo svežih zelišč.

Thinkstock, iStock, Alesh Maatko

Gurmanski svet tudi v dnevnem časopisu SVET24.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu