Resnična zgodba

Film Gran Turismo si je od igre izposodil le ime

Artur Švarc
1. 10. 2023, 19.20
Deli članek:

Naslov filma je enak najboljši vozniški simulaciji s konzole Playstation, vendar govori o tem, kako lahko nekdo, ki je dober v virtualnem svetu, uspe tudi v resničnem.

GT
Gran Turismo, 2023

Film, ki so ga premierno prikazali v času dirkaškega vikenda F1 v Spaju letos poleti, je pred dnevi prišel tudi na digitalne platforme.

Osrednji lik je Jann Mardenborough, danes 32-letni angleški profesionalni dirkač, ki je leta 2011 postal tretji in najmlajši zmagovalec GT Academy, premagal je 90 tisoč sodelujočih. Za nagrado je Mardenborough nastopil za Nissan na 24 ur Le Mansa, čeprav nikoli prej ni sodeloval na dirkah, bil pa je velik mojster prav Gran Turisma na Sonyjevi konzoli Playstation. Po premieri v Dubaju je nastopil v britanskem GT-prvenstvu, evropski seriji F3 in GP3. Njegov največji uspeh je bilo tretje mesto v razredu LMP2 na 24 ur Le Mansa 2013, njegovem prvem nastopu na dirki. Leta 2015 bi moral nastopiti za Nissan v prvenstvu WEC, a je Nissan odstopil od tekmovanja zaradi nekonkurenčnega avtomobila.

GT
Gran Turismo, 2023

Potem je mladenič odšel na Japonsko in tam dirkal v Super GT in Super Formuli. Leta 2016 je dobil dirko in se boril za naslov v razredu GT300, bil pa je tudi podprvak serije F3. Od 2017 do 2020 je nastopal v razredu GT500, kjer je leta 2020 enkrat stal na stopničkah. Po 2020 iz finančnih razlogov ni uspel najti sedeža v tekmovanju, niti v nižjem razredu GT300, je pa sodeloval kot testni in razvojni dirkač za Nissanovo ekipo e.dams v Formuli E. Maja letos je nastopil na 24 ur Fuji, kjer je po vodstvu večino časa ekipa zaradi težav z zavorami končala na 4. mestu. 

GT
Gran Turismo, 2023

Nazaj k filmu: mladenič (Archie Madekwe), upokojeni dirkač Jack Slater (David Harbour) in Nissanov marketinški zanesenjak Danny Moore (Orlando Bloom) se tako znajdejo v zgodbi, kjer fanta iz njegove sobe pripeljejo v svet profesionalnega dirkanja. Med igralsko zasedbo najdemo Orlanda Blooma, Djimona Hounsouja in »spajsico« Geri Halliwell Horner, tudi ženo šefa ekipe Red Bull.

GT
Gran Turismo, 2023

Dirkaški prizori so bili posneti na Hungaroringu in še nekaterih drugih prizoriščih, nekaj je mešanja resničnega in digitalnega sveta, film pa seveda ni za tiste, ki komaj čakajo 126. del Hitrih in drznih, saj je bolj športna drama, ki kaže vzpone in padce mladeniča, ki se mu uresničijo sanje postati dirkač. Vrhunec filma je tretje mesto na njegovi premierni dirki v Le Mansu, zaplet pa je nesreča na Nurburgringu, kjer Mardenborough poleti s proge, v nesreči pa je umrl gledalec, zaradi česar – v klasični filmski maniri – potem osrednji lik išče sebe prav na 24 ur Le Mansa. V resnici se je nesreča zgodila dve leti po tem 3. mestu v Le Mansu, ampak – film je film. V resničnem svetu tudi ni pokanja prestavne ročice s pretiranim zvočnim efektom, press center v Spielbergu (ki je eno od dirkališč v filmu) pa ni fitnes, v katerem bi dirkač tekal sem in tja za kondicijo.

Gran Turismo ima na IMDB oceno 7,4 iz 28 tisoč glasov, resnični Jann Mardenborough je odpeljal vse dirkaške prizore v filmu in imel tudi svetovalno funkcijo.

GT
Gran Turismo, 2023

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste