Slovenski smučarski skakalec Cene Prevc je pred dnevi gostoval na Veseljaku, kjer je spregovoril tako o zasebnem življenju kot tudi smučarskih skokih. Svojo športno kariero bo sicer uradno zaključil jutri, ko se bo še zadnjič spustil po zaletišču Planice. Sicer je konec kariere napovedal že na začetku sezone, a bo uradni konec nastopil šele ta vikend in to na način, o katerem je vedno sanjal. Zadnji skok oziroma polet bo opravil v "domači" Planici.
Resnica o prehrani skakalcev
Med gostovanjem na Veseljaku je beseda nanesla tudi na kilograme, verjetno tudi zaradi srčne izbranke Julije Patricije, ki se šola za slaščičarko. Kar se zagotovo pozna tudi v domači kuhinji. "Nekaj kilogramov je šlo gor," je sicer priznal srednji brat Prevc, ki sicer v tem ne vidi pretirane panike, a priznal, da se to pozna tako na skakalnicah, še posebej pa na letalnicah. Voditeljico Janja Ulaga je zanimalo, kako je dejansko s prehrano skakalcev. "Imate jedilnik profesionalni skakalci, veste, kaj točno lahko jeste in kdaj, tako si mi predstavljamo. Če ne, popravi."
Cene pa je na to podal zanimiv odgovor: "Moram reči, da ko pride do jedilnika, sem jaz najslabši, ki se ga to lahko vpraša (smeh). Je pa tako, kot za vsakega posameznika. Ni tako, da je skakalna prehrana kakorkoli drugačna od druge športne prehrane, ali prehrane navadnega človeka. Bolj je tisto, da moraš poznati svoje potrebe, kaj tvoje telo potrebuje in kaj ne. Kaj je tebi všeč, je velikokrat dobro vključiti. Sam sem ugotovil, da bolj kot sem se omejeval, slabše je bilo. Pomembno je predvsem, da zaužiješ tisto, kar je tvoje telo tisti dan potrebovalo."
Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku: