NUŠA DERENDA

»Nikoli se ne bom zares umirila. Sem oven in potrebujem konstantno akcijo«

Marjana Tomšič Vovk
18. 12. 2022, 13.11
Deli članek:

Pevka Nuša Derenda pravi, da prihaja v novo, zrelo obdobje življenja – tako v zasebnem kot ustvarjalnem smislu. "Tudi v zrelem obdobju imamo lahko zelo lepe, spoštljive in čarobne odnose."

Neo Visuals
Nuša Derenda se veseli vsega, kar ji še prinaša življenje.

"Zagotovo je v tem zrelem obdobju ljubezen nekoliko drugačna kot v mladosti, a je hkrati polna radosti, spoštovanja in nove topline. Moja jesen prinaša pisane barve, zato se resnično veselim vsega, kar še prihaja, vsega, kar bom v ljubezni in v življenju še doživela," pravi. O vsem tem govori tudi njena zadnja pesem, čutna balada Jesen.

Z novo pesmijo Jesen želite poudariti novo obdobje, v katerega prihajate, pravite. Katero je to novo obdobje in kaj vam osebno prinaša?

Novo obdobje, v katerega vstopam, je nekoliko bolj umirjeno. Ne v smislu ustvarjanja glasbe, ampak na splošno. Otroci so odrasli, ni več skrbi glede šole, varstva in podobno. Zdaj sva s Frenkom v zrelem obdobju ljubezni. Ta ljubezen je drugačna, a hkrati polna radosti, spoštovanja in nove topline.

Bo to novo obdobje vplivalo tudi na vaše glasbeno ustvarjanje?

To obdobje že vpliva, saj so moje pesmi še toliko bolj izpovedne. Marjetka Vovk mi je prisluhnila in tako so nastala čudovita besedila, ki govorijo o mojem življenju, o nama s Frenkom.

To morda pomeni, da se malo umirjate?

Se mi zdi, da se jaz ne bom nikoli zares umirila. Sem oven po horoskopu in potrebujem konstantno akcijo, energije pa tudi še imam za izvoz.

Neo Visuals
Ljubezen v zrelih letih je drugačna – a prav nič manj lepa.

V Jeseni pojete o ljubezni v zrelem obdobju. Kako se ta razlikuje od prve ljubezni in ljubezni v mladosti?

Zagotovo se razlikuje. Prva ljubezen je res, kot pravijo, nedolžna. Takrat si zelo previden, na trenutke slepo zaljubljen in si pač samo zaljubljen. Ne razmišljaš tako zelo o prihodnosti. Potem morda mladostniška ljubezen že prinese malo več tega razmišljanja, spraševanja o tem, ali je ta oseba res prava, bom s to osebo resnično srečna in podobno. V zrelem obdobju pa se s to osebo poznaš do zadnje celice. Spoštuješ njegove vrednote, navade, želje, hkrati pa se tako močno poznaš, da že točno veš, katere so tiste malo slabše lastnosti ali navade, in jih znaš na drugačen način predelati. Zdi se mi, da se v zrelem obdobju gotovo ne obešaš več na malenkosti. Hkrati se v zrelem obdobju, če je bilo prej v odnosu veliko spoštovanja, veliko več pogovarjaš, ker imaš zato več časa.

Kaj je pravzaprav za vas ljubezen?

Za mene je ljubezen čarobna in ogromna sila, ki nas dela v življenju bogatejše. Ljubezen lahko čutimo do različnih stvari. Tudi narava nam jo lahko na neki način da, če to znamo prepoznati in občutiti.

S Frenkom sta poročena že skoraj 30 let. Kakšen je vajin recept za dobro zvezo in uspešen zakon?

Vsekakor globoko spoštovanje, veliko sprotnega pogovora in sprejemanja drug drugega z vsemi napakami vred. Midva s Frenkom sva se sposobna glasno pogovarjati, ko pride do nesporazuma, a je najpomembnejše to, da se lahko tudi hitro pogovoriva in sproti rešiva stvari. Rasteva drug ob drugem in se dopolnjujeva. To se mi zdi ključno.

osebni arhiv
S Frenkom sta poročena že skoraj 30 let.

Prihodnje leto boste zaznamovali 25. obletnico kariere. Kako se je vaša glasbena pot spreminjala od začetkov do danes? Skozi kakšne faze ste šli?

Pred mojo samostojno kariero sem imela obdobje, ko sem nabirala izkušnje, to je bilo približno 15 let. Od tujine do gasilskih veselic. Ko sem začela samostojno kariero, pa sem bila presenečena, da so me poslušalci tako hitro sprejeli. Zelo ogromno so mi na začetku pomenili različni festivali, ker me je stroka vedno dobro ocenjevala. Danes pa mi je najpomembnejša moja publika, da ji dajem iskrenost, da prepozna, da to rada delam, in da poslušalce ne razočaram. Pesmi so se seveda spreminjale, vsem pa je enako to, da so na neki način ljubezenske, zadnji dve pesmi celo izpovedni. Tudi stili so se spreminjali, festivalske so bile morda bolj udarne, pozneje bolj umirjene. Ampak v meni je še dovolj ognja, da spet kdaj izdamo kakšno udarno pesem, kot je bila Energy.

Po vaših stopinjah gre tudi sin Matevž, ki je s skupino Booom! vse bolj prepoznaven. Koliko sebe vidite v njem?

Ja, jaz vidim sebe v njem po tem, da on to res rad dela. Večkrat sem ga opozorila, da ta posel ni lahek, a on resnično verjame v to, da dobro dela, in se trudi, da bo to njegovo poslanstvo. S tem se je rodil, dejansko ga nikoli nisem usmerjala in mu odpirala vrata. Vse, kar je ustvarjal, je dosegel sam. Je pa seveda normalno, da se kdaj povezujeva, ker drugače ne gre. Jaz kot mama mu nikoli nisem branila, da počne, kar rad počne, sva pa imela velikokrat resne pogovore, da sem ga morda na trenutke spuščala na realna tla, saj ta posel zelo dobro poznam in vem, kako težko je delovati ter obstati.

osebni arhiv
S sinom Matevžem, ki je član fantovske skupine Booom.

Kaj si v življenju še želite doživeti?

Vse, kar mi pripada! (smeh)

Kaj pa je vaš največji strah?

Življenje je nepredvidljivo in na vsakem koraku se lahko kaj zgodi. Ampak sem precej optimistična in pozitivna ter se svojimi strahovi ne obremenjujem preveč, saj se z njimi spopadam pogumno.

Bližajo se božično-novoletni prazniki. Bo pri vas zadišalo po piškotih in domačih dobrotah? Kdo bo kuhal? Morda tudi že veste, kaj bo na jedilniku?

Ta čas je za nas zelo deloven in je potrebno velikega usklajevanja. Božič je bil vedno naš družinski, za silvestrovo pa sem po navadi delala in smo potem nadoknadili po novem letu. Zelo rada sicer kuham in pečem, ampak za to potrebuješ čas. Za nas je že kar projekt, da si vzamem čas za prijatelje in družino v tem času, zato so ti trenutki še toliko bolj dragoceni. Za božični večer smo običajno pri nas doma, vsako leto pripravim kaj novega, ampak načeloma smo vsi ljubitelji tradicionalne hrane.

Vaša novoletna želja letos?

Moja novoletna želja je, da bi vsi moji bili zdravi in polni energije. Na glasbenem področju pa je gotovo moja novoletna želja, da bi izpeljali čudovit glasbeni večer ob moji 25. obletnici delovanja. Veliki koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in gosti bo 22. aprila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Neo Visuals
53-letna pevka pravi, da ima v sebi še ogromno ognja in energije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste