V primeru prebavnih težav moramo čim prej obiskati urgentno ambulanto in s seboj prinesti zaužito rastlino, saj se na podlagi tega določi tudi zdravljenje. Vodja Centra za zastrupitve v UKC Miran Brvar opozarja, da imajo čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove sorodnike in prijatelje. V primeru prebavnih težav po obroku čemaža moramo pomisliti na zastrupitev z naštetimi strupenimi rastlinami.
Štiri smrti v dveh desetletjih
V UKC so od leta 2000 zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom. Štirje bolniki so umrli, saj vsebuje jesenski podlesek močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od dveh do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje, opisujejo v sporočilu UKC. Čemaž je mogoče zamenjati tudi s čmeriko, vendar zastrupitev ni smrtna. Zastrupitev spremljajo znaki slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Navadno se znaki pojavljajo do 12 ur po zaužitju. Zastrupitev zaradi zamenjave šmarnice s čemažem je po besedah vodje centra za zastrupitev zelo redka. Največkrat se pojavi pri otrocih zaradi zamenjave njenih plodov z jagodami. Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma.
Lanska tragedija
Spomnimo, v začetku lanskega aprila sta v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pomoč poiskali osebi, ki sta se po zaužitju divje rastline, za katero sta sprva mislila, da je čemaž, znašli v kritičnem stanju. Izkazalo se je, da sta mož in žena konzumirala jesenski podlesek, ki je bil naprej usoden za žensko, dan kasneje pa je zastrupitvi podlegel še moški. Posebnega zdravljenja za zastrupitev z jesenskim podleskom ni, protistrup pa trenutno testirajo na živalih.
Kako ga prepoznamo in ločimo od strupenih rastlin?
Čemaž raste v šopih, njegovi listi so nežni in lahko jih je odtrgati. Spremlja ga vonj po česnu. Toda tudi ko najdemo pravo rastlino, moramo čemaž nabirati posamezno, saj se med šopi lahko znajde strupena šmarnica ali podlesek. Čemaž ozeleni marca in aprila, cveti pa maja. Njegovi cvetovi so drobni in bele barve. Pri kuhanju se večinoma uporabljajo le listi. Najbolj so priljubljeni namazi, juhe, pesto in omlete. Čemaž pa ima tudi zdravilne učinke. S pripravo soka ga lahko uporabljamo za spomladansko čiščenje telesa, znižuje pa tudi krvni tlak in izboljšuje presnovo. Zdravniki pa ob tem opozarjajo, da ga je treba uživati po meri. Priporočljiva količina je pet svežih listov na dan.