Estrada

Česen, ki kali, ima še več zdravilnih vrednosti

Zeleni raj
24. 2. 2019, 15.01
Deli članek:

Zagotovo ste se že kdaj vprašali, ali je česen, ki že vidno kali, še primeren za uživanje. Marsikdo je celo že slišal, da česen, ki kali, ni zdrav, zato bodisi kalček vestno odrezuje proč ali pa zavrže kar celoten strok ali morda kar celo glavico česna.

splet
Česen

Raziskave pa so pokazale, da je česen, ko po nekaj dneh začne kaliti, še celo bolj blagodejen za naše zdravje kot navaden strok. Tako kot vsi kalčki tudi česnovi vsebujejo koncentrirane vrednosti hranilnih snovi, ki so drugače značilne za odrasle rastline, in tako česen, ki kali, vsebuje veliko več antioksidantov od navadnega. Najvišje vrednosti antioksidantov so našli peti dan po začetku kaljenja, nato pa so ponovno začele upadati. Če vas kalček moti, česen preprosto prerežite na pol in zeleni del odstranite.

Ko se zeleni kalček veča, pa je dobro vedeti, da česen začne greniti. Ko kalček doseže dolžino okoli 5 cm, je navadno porabil že ves sladkor v stroku in takrat ostane le še grenek okus. Tak česen zato zavržemo. Če vseeno niste prepričani, ali je strok že za v smeti ali morda še ne, pa je najbolje, da pred uporabo košček česna enostavno pokusite.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 2, 21. 1. 2019.

Zanimivosti

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok

ogljikovi hidrati
Prehrana po urah

Ogljikove hidrate uživajte samo do pol treh popoldne

tek na smuceh
Tek na smučeh

Priljubljena zimska aktivnost, ki požene kri po žilah