Estrada

Kako parfumu podaljšati obstojnost?

Mateja Bevk, Zvezde
28. 12. 2018, 15.01
Deli članek:

Zadnja noč v letu naj bo dišeča.

Shutterstock
Pri nanosu parfumov ni pravega ali napačnega načina.

Z letnimi časi se naše dišavne želje spreminjajo. Lahke, sveže poletne parfume jeseni in pozimi zamenjajo tople, težke note. Katere se bodo nosile to zimo? In kako parfum pravilno uporabljati, da bomo že z nekaj kapljicami omamne tekočine dišali kar vso zadnjo noč tega leta?

Ko temperature padejo ter je zunaj vzdušje sivo in mrko, poskrbijo intenzivne dišavne note za prijetne, tople trenutke. Orientalski akordi, kot so usnje, ambra, vanilja in smola, so najintenzivnejši v svetu dišav. Njihova teža in z njo povezana obstojnost sta idealni spremljevalki mrzlih dni. V kombinaciji s sladkimi cvetnimi notami jasmina, vrtnice ali perunike postane parfum razkošno opojna mešanica, ki omami vsakogar. Če so zraven dodane še lesne note (sladki les, sandalovina ali cedra), pa dobimo neustavljiv zimski vonj.

Podaljšana obstojnost

Pri nanosu parfumov ni pravega ali napačnega načina. Vseeno pa imamo lahko občutek, da se parfum hitro razdiši, sploh če smo na prostem. Da se nam kaj takšnega ne bo zgodilo ravno na najdaljšo noč v letu, parfumski strokovnjaki priporočajo naslednje:

1. Pravo mesto

Primerno mesto za nanos parfuma so lasje ali oblačila. Neposredno ob lasnih koreninah lahko parfum popolnoma razvije svoj vonj in nase opozori ob vsakem premiku glave. Tudi področje kože na vratu je primerno za nanos parfuma. Topla oblačila, kot sta volna in svila, se navzamejo dišavnih molekul in jih ne spustijo kar tako od sebe. Previdni pa bodimo pri sintetičnih materialih, saj lahko vonj parfuma nepričakovano celo okrepijo.

Nasvet: Svetla oblačila previdno popršimo s parfumskimi vodicami. Nekatere lahko za seboj puščajo madeže. Sicer pa parfum nanašajmo na toplo, dobro prekrvljeno kožo, kot je poleg lasišča in vratu še področje okoli popka, za ušesi ali na zadnjem delu kolenskega sklepa. Nikakor pa parfuma ne smemo v kožo vtirati, saj se pri tem dvigne temperatura povrhnjice, kar uniči dišavne molekule.

2. Pravilna priprava

Mrzel zimski veter in suh zrak zaradi ogrevanja črpata iz kože vlago in tako preprečujeta obstojnost dišavam. Da parfum kar najdlje časa ostane intenziven, kožo nanj pripravimo. V osnovi velja, da parfum najdlje zdrži na mastni koži. Zato ga je najbolje nanesti po jutranjem prhanju, po katerem smo se natrli z losjonom za kožo.

Nasvet: Veliko parfumov ima tudi svojo ustrezno različico losjona za telo. Če želimo prihraniti nekaj evrov, si tak parfumski losjon zmešajmo kar sami, in sicer tako, da v nevtralni losjon kanemo nekaj kapljic svojega najljubšega parfuma.

3. Sestava

Pri nakupu zimskega parfuma bodimo pozorni na delež alkohola, ki ga vsebuje. Tem več je alkohola, tem hitreje parfum hlapi s kože. Poleg tega lahko alkohol draži občutljivo kožo in jo izsuši. Dobra alternativa so dišave na oljni osnovi. Te večinoma ne vsebujejo alkohola, negujejo kožo in jih še dolgo vohamo. 

5 novih dišav za zimo 2018/19

- Lost Cherry, Tom Ford: Seksi, sladka in čutna dišava, narejena za vse, ki se sicer običajno izogibajo težjih, sladkih parfumov. Njeno srce so črna češnja in mandlji, ki dajejo prostor turški vrtnici, jasminu, oreščkom tonka in sandalovini, na koncu pa začutimo vetiver in cedro.

Revija Zvezde
Lost Cherry

- Fleur D'Argent, Miu Miu: Zadnja dišava iz lepotne hiše Miu Miu poveličuje jasmin, pomarančne cvetove in pačuli. Primerna je za ženske, ki bi bile rade bolj zapeljive.

- Venise, Chanel: Navdih za dišavo Venise so Benetke in njihov baročni vpliv. Gre za orientalski, pudrnat vonj. Zgornje note so dokaj sveže s pomarančnimi cvetovi in nerolijem, nato sledijo perunika in vijolice, zimsko toploto pa dišavi daje cedrovina.

Revija Zvezde
Venise Chanel

- Bloom, Gucci: Lesnata različica originalnega parfuma Bloom je idealna za hladne mesece. Dodani so ji ingver, vrtnica, pačuli in osmant.

Revija Zvezde
Gucci-Bloom

- Joy, Dior: Vesel in svetel parfum, ki deluje lahkotno, a ga lahko nosimo tudi v hladnem delu leta. Zaznamujejo ga jasmin, bergamotka in mandarina.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 51, 19. 12. 2018.