Telo je kompleksen ustroj, ki ne deluje po preprosti formuli več poješ, več tehtaš, in tudi formula manj poješ, manj tehtaš ne drži. Vse je odvisno od tega, kaj jemo. Odvečne kilograme je mogoče izgubljati tudi brez stradanja. Različna živila vsebujejo različne snovi, in prav to je izhodišče, ki nam omogoča izgubljanje odvečnih kilogramov brez stradanja. Nekatera živila namreč vsebujejo sestavine, ki spodbujajo topljenje maščob. Sestavimo si jedilnik tako, da vanj pametno vključimo prave sestavine. tako stradanje ne bo potrebno, kajti maščobe se bodo topile prav zato, ker – jemo.
Skušajmo v svoj jedilnik vključiti kolikor je le mogoče topilcev maščob, navedenih v tabeli. Dodajmo zajtrku marelice in suhe slive ter ga potresimo še s cimetom. Za ljubiteljice krepkejše hrane sta tukaj čili in ingver, ki vsebujeta pospeševalce presnove. Grenčine v ostrih začimbah, za katere radi rečemo, da nas pošteno pogrejejo, čisto zares v telesu zaženejo toplotni proces, imenovan termogeneza. Zanj so potrebne kalorije, in te se črpajo iz naših maščobnih zalog. Tudi čez dan zaužijmo nekaj dodatnih topilcev maščob v super shujševalnem smutiju. Lahko pa se odločimo za shujševalni dan s čim več topilci maščob na krožniku.
Preberite tudi: Sendvič brez mesa za domačo "fešto". Kliknite TUKAJ!
Seznam živil, ki pospešijo hujšanje, ponuja nekaj za vsak okus – na njem so oreški, sadje, zelenjava, meso. Količino zaužite hrane lahko razporedimo čez ves dan, lahko pa pojemo tudi celoten dnevni odmerek v enem samem obroku. In najpomembnejše – odpovedovanja je konec!
Najejmo se »do suhega«
V razpredelnici so pregledno navedena živila, ki pospešujejo topljenje maščob. Razporejena so po skupinah, nam pa ostane naloga, da jih čim več čim pogosteje vključujemo v jedilnik.
Sadje
Je okusno, sočno in bogato z vitamini. Posezimo čim pogosteje po tistem, ki topi maščobo.
Marelice
Tako sveže kot suhe vsebujejo pantonsko kislino, ki pospešuje presnovo in zgorevanje maščob. Tri marelice zadostujejo za shujševalni učinek.
Črni ribez
Je bogat vir vitamina C, ki krepi izločanje noradrenalina v telesu, ta pa skrbi za razgradnjo maščobnih celic. Pojejmo večkrat na dan prgišče jagod črnega ribeza.
Kivi
Kivi je idealen, saj vsebuje mešanico magnezija in vitamina C, ki skupaj odlično pospešita presnovne procese. Do dva sadeža pojejmo že za zajtrk.
Grenivka
Amini, ki jih vsebuje, poskrbijo za dober izkoristek energije. Poleg tega vsebuje vitamin C. Pol sadeža idealno sklene vsak obrok, zaradi grenčin pa tudi zavira lakoto.
Začimbe
Začinimo si življenje na veliko! Tudi z dodatki jedem lahko spodbudimo izgubljanje kilogramov.
Kurkuma
Zavira apetit in uravnava delovanje žolčnika, kar je bistveno za uspešno hujšanje. Do dve žlički začimbe dodajmo glavnemu obroku.
Cimet
En gram cimeta na dan korenito pospeši presnovo!
Česen
Že samo en svež strok vsebuje snovi – med njimi prednjači alicin –, ki načnejo maščobne zaloge v telesu.
Čili
Kapsaicin, ki ga vsebuje čili, je za presnovo pravi turbo motor. Dvigne porabo energije in kroti apetit. Žlička svežega ali četrt žličke suhega si potresimo po jedi (ali pa ga kuhajmo v jedi v filterski vrečki, ki jo na koncu kuhanja odstranimo).
Ingver
Njegove sestavine pomagajo prebavnemu traktu bolje razgrajevati maščobe, spodbuja pa tudi nastajanje žolčnih sokov. Popijmo dva kozarca ingverjeve vode s 5 g na tanko narezanih ingverjevih rezinic.
Meso in ribe
Veliko proteinov in malo maščob – idealno za lepo postavo!
Puranje meso
V perutnini, predvsem v puranjem mesu, je cink, element v sledeh, ki je izvrsten shujševalec, saj znižuje raven inzulina. Primerna količina: 150 g puranjega mesa za glavni obrok.
Jagnjetina
Vsebuje L-karnitin, ki skrbi za to, da dolgoverižne maščobne kisline prehajajo v mitohondrije, kjer se pretvorijo v energijo. V obroku je zadostuje 120 g.
Losos
S 125 g lososa bo dobilo telo dovolj vitamina D za pospešeno zgorevanje maščob. Študije kažejo, da ljudje z več vitamina D hitreje zgubljajo maščobne zaloge, predvsem tiste na trebuhu.
Garnele
So bogat vir joda, ta pa poskrbi za dobro delovanje žleze ščitnice. Ščitnica je odgovorna za energijsko presnovo, s tem pa tudi za izgubljanje odvečne teže. Na vrh solatnega krožnika položimo 5–7 pečenih garnel ali jih dodajmo juhi.
Oreški in semena
Nasitijo, dajejo moč in topijo maščobo!
Orehi
Prgišče orehovih jedrc vsebuje obilo večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki razgrajujejo škodljiv holesterol. Zato so izvrsten priboljšek in prigrizek za hujšanje.
Sezam
Vsebuje lignan, rastlinsko učinkovino, ki dviguje proizvodnjo jetrnega encima, sicer topilca maščob. S tem tudi pospešimo delovanje presnovnih procesov. Čez različne jedi lahko potresemo 1–2 žlički sezama.
Čija
V teh semenih je kombinacija topnih in netopnih balastnih snovi ter proteinov, ki uravnavajo sladkor v krvi, enega glavnih vzrokov za napade lakote. Od dve do tri žlice čije pripravimo v vodi kot puding in pojemo za zajtrk.
Za napeto podkožno tkivo in za lepo postavo posezimo po naslednji zelenjavi.
Radič
Vsebuje grenčino intibin. Že ena glava pospeši prebavo, s tem pa tudi učinkovitejše topljenje maščob.
Redkvica
Kombinacija alil gorčičnega olja (allylsenfol) in vitamina C učinkovito topi maščobe. Nakupovalni nasvet: manjši gomoljčki so boljši!
Rumena paprika
Spada med vrhunske topilce maščob, saj vsebuje vitamina C in A, kalij ter folne kisline. Ti vitamini in elementi v sledeh naravnost podžigajo topljenje maščob! Najboljša je dušena paprika ali kar surova.
Čebula
Alicin v čebuli je žveplova spojina, ki pospešuje prebavo ter spodbuja odvajanje vode iz telesa in presnovo. V glavnem obroku naj bo ena na drobno sesekljana čebulica – najbolje dušena oziroma kuhana v jedi.