Vse več pridelovalcev se odloča svoje pridelke ponuditi neposredno ljudem, brez posrednikov. Svojo ponudbo zapišejo na internetu, bodisi na svoji spletni strani (če jo imajo) ali na katerem izmed družabnih omrežji. Tam sledilce obvestijo tudi, kdaj bodo v določenem delu Slovenije in kdaj je torej možna dostava naravnost na dom (ali v njegovo neposredno bližino). Tako si samo zaželimo določenega domačega sezonskega sadja, tlesknemo s prsti in odpremo vrata, ko pozvoni zvonec, pa že lahko uživamo v raznoraznih svežih dobrotah. Preprosto, praktično in vredno aplavza. Cena namreč ni bistveno drugačna od tistih v trgovinah, le da v tem primeru celoten znesek prejme pridelovalec, ki bi s trgovskim posrednikom izgubil velik delež zaslužka.
Preberite tudi: Darji Lovšin bilo vsega dovolj in se je odselila. Kliknite TUKAJ!
Kaj vse lahko naročimo?
Pa začnimo s kakiji. Ravno prejšnji teden je družina Jerman na svojem Facebooku z imenom Kaki Koper sporočila, da so obrali prve bio kakije. Njihovi kakiji zrastejo na enem izmed 600 dreves v neokrnjeni naravi v Škocjanu pri Kopru. Pridelajo jih popolnoma brez škropljenja in kemikalij, točno takšne, kot so ljubiteljem najbolj všeč. Da bi slednjim priljubljeno sadje še bolj približali, so se odločili za dostavo v njihovo bližino. Tako vsako leto, ko začnejo zoreti kakiji, na svojem Facebooku odprejo naročilnico, na katero zapišemo svoje ime, telefonsko številko in e-poštni naslov ter označimo kraj, kamor bi dostavo želeli, ter čas, ki nam najbolj ustreza. Kakije Jermanovi dostavljajo v vsa večja mesta v Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Celje) ter tudi do izhodov z avtoceste in drugih krajev, če se nabere dovolj naročil. Cena enega zabojčka, ki skupno tehta med pet do osem kilogramov, je med 8 in 10 evrov, odvisno od vrste. V ponudbi imajo kaki TiPO trdi neumeden ali delno umeden ter kaki vaniljo. Kakije pustijo na drevesu, da lepo dozorijo, nikoli ne obirajo zelenih, ki bi jih nato umetno zorili. Svoje stranke nagovarjajo, naj spoštujejo naravo in kupujejo odgovorno, pri tem pa so jim s svojo metodo pridelovanja najboljši zgled. Poleg slastnega sezonskega sadeža ponujajo domače kakovostno ekstra deviško oljčno olje. Njihova naslednja dostava po Sloveniji bo predvidoma konec oktobra ali na začetku novembra.
Mandarine z Neretve do vaših vrat
Slovenci obožujemo in izredno cenimo slovenske pridelke. Obožujemo pa tudi mandarine, ki v Sloveniji žal ne uspevajo ravno najbolje, sploh ne v količinah, ki bi bile primerne za prodajo. Zato v tem primeru prisegamo na Neretvo, ki takoj postane dostopnejša, če vemo, da je sveže mandarine z Neretve mogoče naročiti na dom. To med drugimi ponujajo na spletni strani gajbica.si, ki jo upravlja mlado družinsko podjetje, ki se ukvarja s prodajo svežega sadja, sveže zelenjave in drugih domačih dobrot. »V hitrem tempu življenja želimo ljudem olajšati nakupovanje kakovostnih pridelkov, zato lahko našo lokalno spletno tržnico obiščete kadarkoli, in kar je najbolje – kar iz domačega naslonjača,« poudarjajo. Trenutno gredo pri njih za med sveže mandarine iz doline Neretve, ki jih ne naročajo le posamezniki, temveč tudi podjetja za svoje zaposlene. Mandarine, ki jih pri Gajbici dostavljajo po vsej Sloveniji, imajo kar precej prednosti: »Ne skladiščimo jih za daljši čas, saj vam le tako lahko zagotovimo svežino in okus. So torej stoodstotno sveže dostavljene na dom ali v službo, optimalno zrele, saj ne zorijo v skladišču, in ročno nabrane, ročno pakirane ter skrbno dostavljene v ličnem lesenem zabojčku,« pojasnjujejo ponudniki. Za štiri kilograme sočnih mandarin s sončne Neretve boste pri njih odšteli 10,90 evra. Sestavljene zabojčke sadja in zelenjave v Ljubljani in okolici dostavljajo brezplačno z lastno dostavo. V preostala mesta dostavljajo s pomočjo dostavnega partnerja Pošta Slovenije. Strošek dostave je v tem primeru 3,90 evra, je pa dostava brezplačna ob nakupu nad 59 evrov.
Kivi iz Vipavske doline
David Jakopič je doma na srednje veliki kmetiji, kjer pridelujejo več sort krompirja in precej sort žit. Ta tudi meljejo in tako pri njih dobite vse od ajdove, pirine, ržene pa do koruzne moke. Zanimivo pa se David za prodajo od vrat do vrat ni odločil zaradi izdelkov, ki jih ponujajo na njegovi kmetiji, temveč zaradi jabolk. »Kot velik ljubitelj jabolk z malo prostega časa sem vsako leto večkrat na teden nakupoval jabolka v trgovskih centrih ali pa se vozil po zabojčke več kilometrov daleč. Najprej parkiranje, obisk trgovine, zlaganje jabolk v PVC-vrečkice, ki se že po enem kilogramu raztrgajo, čakanje v vrsti za tehtanje, čakanje v vrsti na blagajni, prenašanje pet vrečic jabolk do avta, zlaganje v prtljažnik, se raztrga vrečica in imaš jabolka po vsem prtljažniku. Doma jih spet zbiraš skupaj in na mizo prineseš vsa obtolčena. Vedno sem si želel, da bi mi jabolka nekdo pripeljal domov, lepo v zabojčku, sveža, neobtolčena, ne pa vsa uvela ali nagnita. Tako je nastala ideja, da sočna, domača in kakovostna jabolka ponudim še komu,« nam je zaupal sogovornik. Povezal se je s sadjarji in kmetijami, ki pridelujejo domača jabolka, od česar nima koristi samo on, ampak vsi, ki enako hrepenijo po domačem jabolku. David vam do vrat pripelje, kar si zaželite, najsi bodo to carjeviči, jabolka topaz ali katera druga. »Dostavimo jih na dom, na delovno mesto, možnost je vsaj enkrat na teden. Trudimo se, da smo res kar se da ažurni. Imamo pet dostavnih vozil, tako da pokrivamo že kar lep del Slovenije. Stranka lahko izbira med več kot sedmimi sortami. Pozimiu, ko je možnost shranjevanja dobra, so jabolka pakirana po 15 kilogramov, na začetku in koncu sezone tudi v manjši embalaži. Jabolka v ponudbi so pridelana na naravi prijazen integrirani način. Vsi pridelki so izključno slovenskega porekla, posredujemo neposredno od kmeta do potrošnika. Edini neslovenski pridelek v ponudbi je žajbljev med, ki ga v Sloveniji pač ni, je pa izredno blagodejen za zdravje. Tega dobimo neposredno z otoka Krka od lokalnega čebelarja,« pojasni. Poleg jabolk in drugega trenutno pri Davidu dobimo še eno poslastico. To je slovenski kivi iz Vipavske doline, ki je med strankami izredno priljubljen. Kot tudi hruške in kostanj.
Jabolčna toča, edina, ki si je vesel
»Jabolčna toča, edina, katere si vesel,« so pod fotografijo, na kateri na travniku leži jabolko pri jabolku, na svojem Facebooku zapisali na Bio kmetiji Ržen. Tudi oni imajo v svoji ponudbi jabolka, trenutno predvsem sorti carjevič in topaz. Slednja imenujejo kar jabolka 21. stoletja, saj izpolnjujejo vse pogoje popolnega jabolka: so sočna, okusna nevtralno, čvrsta in vzdržljiva. Bio kmetija Ržen leži sredi gozda v Šentjanžu pri Dravogradu, njeni prebivalci pa živijo povsem ekološko. »Na kmetiji živimo in delamo ljudje, ki smo ekološki ozaveščeni v pravem pomenu besede, kar pomeni, da nismo prijazni samo do narave, zelenjave ali živali, ampak smo prijazni tudi do ljudi in samega sebe, kar je bistvo pojma bodi bio,« pravijo. Že 15 let se ponašajo z ekološkim certifikatom. Zabojčke z bio hrano, ki jo pridelajo, dostavljajo brezplačno na dom na območju Koroške, a pravijo, da po potrebi tudi razširijo dostavno območje. Vsako soboto je poleg tega možen osebni prevzem na Osrednji ekološki tržnici na Pogačarjevem trgu v Ljubljani in v Slovenj Gradcu. V tem trenutku lahko pri njih še ujamete grozdje izabelo in celo maline. Ponujajo pa tudi orehe, buče hokaido, berivko, česen, čebulo, olja, kise in še kaj. Vse s ciljem, da bi ljudem ponudili zdravo hrano in posledično zdrav obrok. Prepričani so namreč, da človeka »ne delajo srečnega njegov luksuzni avtomobil, stanovanje, razkošje …«, temveč ga okrepi in hkrati zbistri samo kakovostna in zdrava hrana, ki je naše gorivo za obratovanje. Jejte zdravo in z glavo, bodite bio, pozivajo. Po zaslugi pridelovalcev, ki nam hrano dostavijo dobesedno na prag, je ta cilj vsekakor veliko lažje dosegljiv.