Čia, jagode goji, kvinoja – mnogi smo ta superživila že vključili v jedilnik. Tudi ponudba v lokalih se jih ne brani: pisane sadne kupe, napitki, veganski sladoled s posipom … Podobnih stvari je vsak dan več. In zdaj prihaja še nova superhrana: sladkovodne alge, rastlinski proteini in še kaj.
Preberite tudi: 8 znakov, da sta dobra partnerja. Kliknite TUKAJ!
Klorela
Klorela je posebna vrsta sladkovodnih alg. Po rasti so majhne, krogličaste oblike in slovijo kot izjemno bogate z življenjsko pomembnimi sestavinami. So zdravilne, saj odpravljajo bolezensko pomanjkanje vitalnih snovi, zato že imajo svoje mesto v naravni medicini. Učinkovine v kloreli pomagajo telesu pri razstrupljanju; vsebujejo namreč esencialne maščobne kisline, ki čistijo ožilje ter varujejo pred nastajanjem žilnih oblog. A to ni edina korist – alge klorela so res vsestransko koristne: so bogat vir nenasičenih maščobnih kislin, katerih vloga za zdravje srca, krvožilja ter uravnavanje krvnega tlaka je neprecenljiva. Tudi povišan holesterol pomagajo zniževati. Alge pa vsebujejo tudi obilico klorofila, rastlinskega zelenila, na kar kaže tudi močno zelena barva samih alg. Klorofil krepi delovanje črevesja in ščiti celično membrano.
Uporaba: klorela ni prav okusna. A to načeloma ne bi smela biti težava, saj so na voljo izvlečki v obliki tabletk. Lahko pa sprejmemo izziv in skušamo najti recepte, v katerih se okus klorele dobro vključi v jed. Dnevni priporočljiv odmerek je relativno majhen – zadostuje čajna žlička. In če pomislimo na vse koristi, ki jih imam naše telo od klorele, najbrž ne bo težko prenesti kanec neprijetnega okusa. Se pa alga prav dobro ujema s čijinim pudingom, gvakamolom ali pestom.
Bazilikina semena
Bazilikini lističi so izvrstnega okusa, a semen za zdaj še nismo dodajali jedem. Čisto drugače veleva ajurveda, ki že dolgo pozna njihove koristne učinke. Po tej plati so bazilikina semena podobna semenom čia. Slednja uspevajo predvsem v Južni Ameriki, bazilika pa je naša domača, evropska rastlina. Redno uživanje semen obogati organizem z antioksidanti, vsebujejo pa tudi učinkovine, ki učinkujejo antibakterijsko, blažijo krče in uravnavajo raven sladkorja v krvi. Pred zaužitjem namočimo semena v nekaj vode in počakamo, da se zmehčajo v želatinasto maso, ki koristi celotnemu prebavnemu traktu, tudi pri spahovanju kisline, bolečinah v želodcu in trebuhu, napihnjenosti ter zaprtosti. Menda bazilikina semena celo izboljšujejo razpoloženje in se jih priporoča proti depresiji. Tudi migreniki hvalijo njihov protibolečinski učinek.
Uporaba: semena prelijemo z vodo, pustimo nekaj minut, da se napojijo, potem pa jih pojemo samostojno ali kot dodatek k različnim jedem. V azijski kuhinji jih uporabljajo za zgoščevanje. V nasprotju z izrazitim okusom bazilikinih listov imajo precej nevtralen okus, prav tako aromo. Nikar ne zaužijmo nenamočenih semen, saj vežejo precej vode, kar lahko povzroči težave v organizmu.
Grahovi proteini
Športniki dobro vedo, kako pomembna je zanje proteinsko bogata hrana. Za uspešen trening pogosto posegajo po proteinskih dodatkih. Najobičajnejši vir proteinov so beljakovine živalskega izvora, a zadnje čase se močno uveljavljajo tudi rastlinski proteini. Veliko jih je na primer v grahu. Tudi neobdelane stročnice so bogate z njimi. A prav proteini v grahu vsebujejo še posebej veliko esencialnih aminokislin, ki so dobro prebavljive in vsekakor niso primerne samo za prehrano športnikov. Grahovi proteini v prahu postajajo priljubljeni tudi zato, ker ne vsebujejo glutena, laktoze, vsebuje pa železo, mangan in niacin. So tudi vir balastnih snovi ter vitaminov in L-karnitina. Vse te sestavine krepijo zdravje in so priporočljiv dodatek dietni prehrani.
Uporaba: grahovi proteini niso čisto prava beljakovina – za to jim manjka aminokislina metionin, ki uravnava maščobno presnovo. Zato jih je priporočljivo kombinirati s še enim virom proteinov, ki pa vsebuje manjkajočo sestavino (na primer grški jogurt ali arašidovo maslo).
Korenina yam
Supergomolj izvira iz tropskih krajev in je znan po svojem skrajšanem imenu yam. Po videzu pa nekoliko spominja na sladek krompir, a podobnost je zgolj navidezna, gre za dve povsem različni živili. Kitajska medicina pozna koristne učinke yama že stoletja, predvsem pri odpravljanju ženskih hormonskih težav. Jemljejo ga ženske v menopavzi. Vsebuje veliko mineralov in vitaminov, blaži pa bolečine v mišicah nasploh ter menstrualne bolečine. Krepi proizvodnjo rdečih krvničk, vlaknine v yamu pa pospešujejo prebavne procese. Redno uživanje yama naj bi tudi blažilo bolezni krvožilnega sistema ter ščitilo pred rakom.
Uporaba: vsaka vrsta korenine yam, razen kitajske, mora biti pred uporabo kuhana. Surov yam je strupen! Gomolj ima kremasto teksturo in rahlo sladek okus, zato ga ni težko vključiti v različne recepte. Lahko ga jemo tudi samostojno: pečenega, praženega, dodaja se lahko testu za kruh, celo tudi pecivu.
Gvarana
Sadež liane izhaja iz območja okoli Amazonke, slovi pa kot poživilo in se dodaja energijskim napitkom. A poleg te ima vrsto drugih dobrih in koristnih lastnosti. Vsebuje kofein, ki je bolje prebavljiv od tistega iz kavnih zrn. Tako je zaradi grenčin, ki upočasnijo presnovo kofeina, s tem pa ga tudi ublažijo. Po zaužitju gvarane smo bolj budni, hkrati pa predvsem bolj zbrani ter sposobni boljših dosežkov – tako telesnih kot mentalnih. Gvarana je zato priporočljiv dodatek v obdobju izpitov ali stresa na delovnem mestu. Predvsem je bolj zdrava alternativa kavi in drugim energijskim napitkom. V Južni Ameriki jo uporabljajo tudi kot zdravilo, in sicer proti migreni. Prav tako ima pozitiven učinek na celoten prebavni trakt.
Uporaba: v prašku je grenkega okusa, dodajamo pa jo napitkom – soku, čaju, šejku, vodi, prav tako k jogurtu ali kosmičem. Dobi se tudi v obliki tablet.