Estrada

Živila, ki ne spadajo v hladilnik

U. B. Z.
16. 9. 2018, 15.01
Deli članek:

Nekatera živila je bolje pojesti sproti, druga pa shraniti nekam, kjer bodo ohranila okus in videz.

Thinkstock Photos
Hladilnik ni primeren za vsa živila.

V hladilniku se bo kruh hitreje izsušil. Prav tako v hladilniku ni primerno hraniti čebule, paradižnika in krompirja. Čebula zaradi vlage začne hitreje gniti, paradižnik v hladilniku izgubi pravi okus, krompir pa na mrazu postane sladek, saj se škrob spremeni v sladkor. Preverite, katera živila še ne spadajo v zamrzovalnik. 

1. Avokado v hladilniku shranjujte le, če želite, da hitreje dozori.

2. Čebula bo v hladilniku postala mehka, hitreje bo splesnela, saj je v hladilniku veliko vlage. 

3. Paradižniki so bolj sočni, če so bolj zreli. Hranjenje v hladilniku bo ta proces zavrlo. Če torej ne želite paradižnikov brez okusa, jih ne hranite v hladilniku.

Preberite tudi: Tudi otroci si s hrano lajšajo čustvene stiske. Kliknite TUKAJ!

4. Bazilika, ki jo hranimo v hladilniku, hitreje ovene, poleg tega pa bo vsrkala vse vonjave preostale hrane iz hladilnika, zaradi česar bo njen okus precej slabši. Raje jo dajte v kozarec z vodo in jo hranite na sobni temperaturi.

5. Kava prav tako ne spada v hladilnik, saj bo vsrkala vse preostale vonjave.

6. Česen se bo v hladilniku zmehčal in splesnel.

7. Med na hladnem kristalizira in izgubi značilno aromo. 

8. Krompir ne spada v hladilnik. Nizke temperature bodo škrob spremenile v sladkor, zaradi česar bo krompir postal zelo sladek. 

9. Kruh, ki ga hranimo v hladilniku, se hitro posuši.

10. Olivno olje hranite v hladnem in temnem prostoru, nikakor pa ne v hladilniku. 

Thinkstock Photo
Preverite, katera živila še ne spadajo v zamrzovalnik.

Kako pravilno shranjevati nekatero sadje in zelenjavo?

- Za brokoli velja, da hitro izgubi svežino, zato ga je treba čim prej porabiti. Za čim daljšo svežino pa ga hranite v hladilniku, in sicer v odprti posodi. 

- Za daljšo svežino korenčku odrežite vrhove. Priporočljivo je, da ga vsakih nekaj dni namočite v hladni vodi, nato pa ga vrnete v zaprto posodo v hladilniku.

- Preden paprike postavite v hladilnik, jih shranite v plastično vrečko – tako bodo zdržale teden ali dva. 

- Če boste bučke uporabili v nekaj dneh, jih ne dajajte v hladilnik, kljub temu pa jih hranite na hladnem. 

- Kumare je najbolje hraniti v hladilniku, zavite v vlažno krpo. Če jih boste uporabili v dnevu ali dveh, pa sploh ni treba, da jih imate v hladilniku. V tem primeru jim omogočite hladen prostor za hranjenje.