Ananas – za prebavo
Ta zlato rumeni sladki eksot je bogat vir bromelina, encima, ki pospešuje prebavo. Če je zaužita hrana hitreje prebavljena, je telo manj obremenjeno. Nasvet: ananas jejmo svež, saj kompot vsebuje dodani sladkor.
Jabolko – za dalj časa trajajoči občutek sitosti
Jabolko vsebuje veliko pektina, balastne snovi, ki poskrbi, da imamo dalj časa trajajoči občutek sitosti. Nasvet: vsekakor jejmo neolupljeno jabolko, saj je prav v lupini največ vlaknin.
Jagode – aktivirajo shujševalne encime
Jagode imajo res malo kalorij (100 g približno 32 kcal), je pa v njih dragoceni mangan. Ta element v sledeh je zadolžen za pospeševanje presnove, to pa zagotavlja večje izgorevanje maščob. Nasvet: največ koristnih snovi je v svežih jagodah – najbolje jih je pojesti v dveh dneh od nabiranja.
Lahki jogurt – razgrajuje maščobe med spanjem
Jogurt iz posnetega mleka vsebuje zdrave beljakovine, ki poskrbijo, da kar čez noč in med spanjem izgubljamo odvečno maščobo. Nasvet: pred spanjem pojejmo jogurt, ki smo mu dodali žličko medu – in razgrajevanje maščob bo dobilo dodaten pospešek.
Kumarica – vsebuje veliko vode
Skoraj 95 odstotkov kumarice sestavlja voda, 100 g kumaric pa ima le 14 kcal. Poleg tega vsebujejo kumarice tudi magnezij, ki pomaga razgrajevati maščobe. Nasvet: kumarico narežimo na rezine in jo čez dan pojejmo kot prigrizek. Tako bomo uspešno krotili lakoto.
Trdi nemastni sir – za gradnjo mišične mase
Sir je koristno živilo, a izberimo nemastnega. V siru so kalcij in beljakovine, ki skrbijo za krepke mišice, kar je še posebno pomembno med dieto. Nasvet: če namesto gavde pojemo nemasten trdi sir, pojemo do 50 odstotkov kalorij manj.
Ingver – povečuje porabo energije
Gomolj ingverja vsebuje grenčino gingerol, ki pospešuje presnovo. Nasvet: zjutraj popijmo še na prazen želodec skodelico ingverjevega čaja. Ingver skoraj ne vsebuje kalorij.
Kava – pospešuje krvni pretok
Kofein dviguje srčni utrip in pulz, kar povzroči večjo porabo energije. In tako zvišuje učinek hujšanja. Nasvet: primerna dnevna količina je 1–2 skodelici, več kave pa že povzroča nervozo.
Prepečenec – vsebuje snovi, ki dodobra nasitijo
Lahek prepečenec vsebuje veliko balastnih snovi iz žit, zato z malo kalorijami poskrbi za prijetno sitost (1 rezina ima približno 40 kcal). Nasvet: najboljši je polnozrnati prepečenec, saj vsebuje še več vlaknin.
Kreša – razstruplja telo
Kreša vsebuje grenčično olje, ki iz telesa odvaja škodljive snovi, ki nastajajo med razgradnjo nakopičenih maščob. Zato je idealen dodatek jedem med dieto. Nasvet: krešo lahko brez prevelikega truda gojimo kar doma: na široko razprostrtem vlažnem kosmu vate posejemo semena in kmalu bomo imeli lastno krešo za posip na sendvič, solato, juho …
Papaja – pospešuje razgradnjo maščob
Ta južni sadež vsebuje kar dva pomembna encima, papain in lipazo. Encima uravnavata razgradnjo maščob in presnovo beljakovin. Nasvet: po težjem obroku si namesto posladka privoščimo papajo – to bo pomagalo telesu lažje predelati maščobo.
Riž – odvaja vodo iz podkožnega tkiva
Žito, ki izhaja iz Azije, je bogato s kalijem – in ta skrbi za odvajanje odvečne vode iz telesa. Prehrana z veliko riža pomaga k dobremu počutju. Nasvet: če želimo po preobilni hrani očistiti telo, si omislimo rižev dan. Skuhajmo 250 g riža in ga pojejmo čez dan.
Preberite tudi: Razvajajte kožo z naravnimi sestavinami. Kliknite TUKAJ!
Rukola – zmanjšuje apetit
Prav njen grenki okus je naš največji zaveznik. Povzroča ga grenčina leptin, ki daje želodcu signal, da smo siti. Nasvet: rukola je imeniten dodatek predjedem, saj zmanjša apetit pri glavni jedi.
Rakitovčev sok – za gladko kožo
Rakitovec je prava C-vitaminska bomba. Pospešuje presnovo in skrbi za čvrstost tkiva. Nasvet: kozarec rakitovčevega soka k zajtrku daje energijo za ves dan.
Drobnjak – znižuje raven maščob v krvi
Drobnjak je vsestransko koristen – pospešuje in ureja prebavo, ureja krvni obtok in krvni pritisk in znižuje raven maščobe v krvi. Nasvet: izjemno dobro tekne kot dodatek skuti s smetano. Skupaj z beljakovinami iz skute pa še bolj pospešuje presnovo.
Losos – za odpravljanje maščobnih blazinic
Losos je nemastna riba, vsebuje pa idealno kombinacijo: razgrajuje nakopičeno maščobo in krepi mišice. Za to skrbijo aminokisline lizin in arginin. Nasvet: od dvakrat do trikrat na teden naj bo na krožniku losos, ki smo ga v pečici podušili, ga ne pečemo – tako bomo za pripravo porabili manj maščob.
Paradižnik – je bogat vir bioučinkovin
Paradižnik ima samo 20 kcal in skoraj nič sadnega sladkorja. Zato pa tem več rastlinskega barvila likopina, ki ščiti kožo pred staranjem. Nasvet: med kuhanjem se ustvarja še več likopina. Nikar pa ne pozabimo dodati nekaj olja, saj telo tako lažje presnavlja koristne snovi v paradižniku.
Vanilja – zavira apetit
Sladkosnednost se da imenitno krotiti z vaniljo. Je kompleksno sestavljena dišava, ki vsebuje več kot 50 dišavnih snovi. Vanilja lahko kaj hitro poteši našo potrebo po sladkanju. Nasvet: ni treba zmeraj jesti vanilje, za krotenje lakote pomaga tudi njen vonj v dišavnih svečkah.
Lubenica – skorajda brez kalorij
Sestavlja jo skorajda samo voda in ima res malo kalorij – 100 g samo 30 kcal. Nasvet: poleti je lubenica najboljša izbira, če si zaželimo kaj sladkega. Namesto koščka peciva pojejmo rezino lubenice. Ne bo nas le posladkala, prav prijetno nas bo tudi osvežila.
Cimet – znižuje raven krvnega sladkorja
Cimet vsebuje eterična olja, ki znižujejo sladkor v krvi. Telo zato izloča manj inzulina in ne nalaga maščobnih zalog. Nasvet: vgradimo v jedilnik 1 g cimeta na dan na primer v mlečni riž, mislije, čaj, tudi v kavo.