Estrada

Listerija, morilska bakterija

Milka Krapež, Zarja
1. 8. 2018, 13.01
Deli članek:

Eni okužbo z listerijo komaj zaznajo, ljudi s porušeno imunostjo pa lahko ubije.

Revija Zarja

S polic oziroma iz zamrzovalnikov slovenskih trgovin so te dni umaknili nekatere vrečke zamrznjene zelenjave, od špinače do brokolija in tudi pice. Zelenjava naj bila kontaminirana z bakterijo listerijo oziroma možnosti, da bi bila, ni mogoče izključiti, so zapisali na Uradu za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Do zdaj še niso zasledili, da bi se kdo okužil ali zbolel, vendar je okužba za nekatere skupine ljudi lahko zelo nevarna, zato previdnost ni odveč! Eni okužbo z listerijo komaj zaznajo, ljudi s porušeno imunostjo pa lahko ubije.

O kontaminaciji zamrznjene hrane, predvsem zelenjave z bakterijo listerijo, poročajo iz številnih evropskih prestolnic. Zato so z evropskim sistemom hitrega poročanja o nevarnostih za ljudi in živino (sistem RASFF) obvestili države članice na možnost kontaminirane zamrznjene zelenjave. Iz trgovin izločajo vrečke zamrznjene zelenjave in zelenjavnih izdelkov. Med njimi so paprika, korenje, brokoli, koruza, mešana zelenjava. Okužena koruza bi lahko bila povezana s 47 primeri bolezni po vsej Evropi. Zaradi zastrupitve je do zdaj umrlo devet ljudi. Raziskovanje genoma bakterije, ki je tokrat povzročila izbruh, je strokovnjake pripeljala do vira prvih okužb. To je bila zamrznjena sladka koruza, ki so jo zasledili na Poljskem, izvirala pa je iz Madžarske. Toda zaradi dolge inkubacijske dobe ni mogoče trditi, da je bil to edini vir. Verjetno jih je bilo več.

V Veliki Britaniji so s polic trgovin umaknili več kot 50 različnih izdelkov, ki izvirajo iz Madžarske (tako kot zamrznjena zelenjava, ki so jo iz trgovin umaknili tudi pri nas). Potrošnike pozivajo, naj vrnejo kupljeno sumljivo zamrznjeno zelenjavo, za kar dobijo denarno povračilo.

Bakterija ima rada skoraj vse. Listerija je škodljiva bakterija, ki najraje prebiva v pripravljeni hrani, ki je bila že kuhana, preden jo je potrošnik kupil. Kontaminira lahko celo vrsto živil, od kuhanega narezanega mesa, mletega mesa, raznih namazov, tatarskega biftka, bakalarja, prekajenih rib, kuhanih morskih sadežev, sirov s plemenito plesnijo, paštet do predpripravljenih sendvičev in solat. Listerija se širi z navzkrižno kontaminacijo, to je, kadar so skupaj spravljeni surovi in kuhani prehranski izdelki.

Okužba z listerijo povzroča bolezen listeriozo. Večina ljudi okužbo preboli, ne da bi potrebovali zdravljenje. Lahko pa povzroči resne težave, če ima okuženi oslabljen imunski sistem. V posebni nevarnosti so nosečnice in bolniki z rakom, novorojenčki, kronični bolniki in starejši ljudje. Najpogostejši način okužbe je z uživanjem kontaminirane predpripravljene hrane. Toda okužite se lahko tudi drugače: na primer od nekoga, ki je okužen in ki vam je pripravil hrano, ne da bi si umil roke. V večini primerov pa bolniki z listeriozo nimajo nobenih znakov bolezni oziroma so ti znaki (podobni prehladu ali gripi) blažji in kratkotrajni: vročina, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, driska in otrdel vrat.

Pri nas ni zbolel (še) nihče. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nam sporočili, da v Sloveniji zaradi kontaminirane zamrznjene zelenjave (letos) do zdaj ni še nihče zbolel. Sicer pa je bilo od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov zbolelih. Po vsej verjetnosti jih je bilo še veliko več, vendar zaradi okužbe niso obiskali zdravnika. V omenjenem obdobju je umrlo 18 ljudi, ki so se okužili in zboleli. Od tega so bile tri ženske in 15 moških v starosti od 18 do 90 let. V Evropi (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija in Švedska) že od leta 2000 opažajo, da število obolelih ves čas narašča.

Revija Zarja

Tudi v ZDA so maja letos razglasili izbruh smrtonosne listerije, kakor so jo označili. Vir je domnevno bila prav tako kot v Evropi zamrznjena hrana. Iz trgovin so umaknili celo 350 zamrznjenih živil, vse od stročjega fižola do borovnic. Enako velja za Kanado. Obenem so opozorili, da je med vsemi bakterijami, s katerimi se lahko okužimo s hrano (kot na primer s salmonelo, ešerikijo koli), listerija najnevarnejša. Kot rečeno, pri sicer zdravem človeku, ki mu imunski sistem dobro deluje, ne bo povzročila večjih težav. V ZDA je v tem času resneje zbolelo osem ljudi. Dva sta umrla (stara 56 in 86 let), vendar okužba z listerijo ni bila glavni vzrok smrti. Ameriški mikrobiologi, ki so do podrobnosti preučili izbruhe listerioze, so ugotovili, da bakterija prebiva tam, kjer pripravljajo (pakirajo) zamrznjene izdelke, ne pa, da se je od nekod prenesla. Na primer, da bi jo prenesel kateri od delavcev. Tako se je je tudi veliko težje znebiti in lahko kontaminira hrano nekaj let, preden odkrijejo, kje je. Inkubacijska doba (čas od okužbe do tedaj, ko okuženi dobi znake bolezni) je tudi do 70 dni, zato mnogo ljudi svojih težav ne pripisuje pravemu viru.

Do zdaj je znano, da se listerija najraje naseli v pripravljenih delikatesah, predvsem pa v mehkih sirih, ki so narejeni iz nepasteriziranega mleka. Očitno pa ni ostala samo pri tem. Rada ima tudi sladoled in druge slaščice. Leta 2014 se je v ZDA 35 ljudi okužilo, ko so jedli karamelizirana jabolka, na primer. Znana je zgodba o okužbah z melonami leta 2011 (prav tako v ZDA), ko je zbolelo 147 ljudi, umrlo jih je 33. To so bili kronični bolniki, ki so imeli oslabljen imunski sistem. Kot rečeno, je listerija nevarna za nosečnice, predvsem pa za njihov plod.

Je okužbo mogoče preprečiti?

Bolj težko, ker običajno ne vemo, ali je v hrani skrita bakterija. Prvi in najvažnejši nasvet je, da hrano dobro prekuhamo. Strokovnjaki priporočajo splošne higienske ukrepe, predvsem temeljito in pogosto umivanje rok. Redno je treba čistiti vse delovne površine (zlasti rezalne deske), na katerih pripravljate hrano, posoda naj bo temeljito umita v vroči vodi z detergentom, enako velja za jedilni pribor. Tudi hladilnik je treba redno čistiti. Listeria je namreč ena od redkih bakterij, ki ji hlad ustreza. Razmnožuje se lahko pri temperaturah od 4,4 stopinje Celzija do 44 stopinj Celzija. Tudi 0 stopinj Celzije je ne moti, saj se lahko tudi pri tej temperaturi razmnožuje, vendar bolj počasi. Hladilnik je torej treba redno čistiti, police umiti z vodo in pomivalnim sredstvom, jih osušiti s svežo čisto krpo in šele potem dati nazaj v hladilnik. Živila, ki so shranjena v hladilniku, je treba redno pregledovati in jih ob izteku roka trajanja odstraniti. Če uživate predpripravljeno hrano, sendviče, razne namaze in podobno, je možnost, da se okužite, večja. Ranljive skupine ljudi naj se taki hrani raje izogibajo.

Seznam umaknjenih živil

Iz naših trgovin so umaknili sledeče izdelke:

CC Felco špinača s smetano (450 g), mešana zelenjava za francosko solato (2,5 kg), sladka koruza (2,5 kg), korenje v kockah (2,5 kg), rumeni stročji fižol, narezan (2,5 kg), zeleni stročji fižol, narezan (2,5 kg), grah (2,5 kg), Mix Djuvec (2,5 kg), špinača s smetano (450 g), grah ETA (zamrznjeni grah Natureta 2500 g in 450 g), špinača s smetano znamke Freshona, Green Grocer in Felco (450 g), zelenjavna mešanica Freshona (1000 g), Chiara french mix – zelenjavna mešanica za francosko solato (1000 g), Broccoli & Mishgem mc SI/SK/C/H (1 kg), meksikanska mešana zelenjava (2,5 kg), mešana zelenjava (2,5 kg), sladka koruza v zrnju (2,5 kg), zelenjavne polpete (800 g), polpete brokoli-cvetača (800 g), pica kebab (950 g).

Podrobne informacije o umaknjenih živilih najdete na spletnih straneh Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

30 milijonov izgube zaradi kontaminirane hrane

Podjetje Greenyard je po poročilih agencije Reuters zaradi z listerijo kontaminirane hrane izgubilo okrog 30 milijonov evrov, ki naj bi jih plačala zavarovalnica. Kot so ugotovili, vir okužbe izhaja iz njihovega obrata na Madžarskem (od koder je izvirala tudi zelenjava, ki so jo odpoklicali pri nas), ki ga je madžarski urad za varno hrano zaprl, prodajo izdelkov pa prepovedal. Oblast raziskuje, kako se je kontaminacije zgodila. Sicer pa je podjetje Greenyard belgijsko, obrate pa ima skoraj po vsem svetu. Če bi se izkazalo, da so ljudje v resnici umrli zato, ker so jedli kontaminirano hrano, bo izguba tega podjetja še veliko večja. Vrednost njihovih delnic pa je že zdaj padla za 38.