So vam lanske pomladne obleke nekoliko preozke? Potem je čas za čudežno juho. Dala vam bo novo energijo, sploščila preveč zaobljen trebušček in stopila odvečne kilograme.
Za vso dietično kuharijo je potreben le en osnovni recept – za shujševalno juho. Pripravljena je hitro in preprosto, je okusna ter zelo učinkovita pomoč pri hujšanju. Vsebuje veliko pomembnih hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje, daje zagon presnovi in pospešuje zgorevanje odvečnih maščob. Ker pomaga ne le hujšati, temveč tudi očisti telo, se bomo kmalu v svoji koži počutili bolje.
Za hujšanje je pomembna dejavna presnova
Juho lahko pripravimo za tri dni – hranimo jo pokrito v hladilniku in ohranila bo tako okus kot vse pomembne sestavine. Sedem dni jejmo za kosilo in večerjo shujševalno juho, čez dan pa spijmo dva litra vode ali nesladkanega zelenega čaja – in odvečnih maščobnih blazinic se bomo znebili, kot bi mignil. Juha ima namreč sestavine, ki pospešujejo presnovo in zagotavljajo uspešno hujšanje.
Ko zaključimo sedemdnevno jušno shujševalno dieto, je priporočljivo za vzdrževanje lepe postave vsak teden enkrat ponoviti jušni dan. Juho lahko tudi zamrznemo in se potem kar na hitro odločimo za očiščevalni dan.
Špinača: vsebuje vitamin C, kalcij in grenčine, ki so pomembne pri očiščevanju organizma.
Začimbe: izvrstna kombinacija sta lovor in poper, saj prvi pospešuje prebavo, drugi pa medcelično presnovo. Cimet pa uravnava raven sladkorja v krvi.
Krompir: v njem je zanimiva kombinacija ogljikovih hidratov in rastlinskih beljakovin, ki predvsem zagotavlja sitost. Vsebuje tudi kalij, ki pomaga očiščevati telo, predvsem z odvajanjem odvečne vode.
Por: vsebuje gorčično olje, ki daje jedi aromo ter vzpodbuja delovanje jeter in žolča, kar zagotavlja dobro prebavo.
Paprika: znano je, da vsebuje veliko vitamina C – ta je pomemben v procesu zgorevanja maščobnih oblog. Tudi druge sekundarne rastlinske učinkovine v papriki pospešujejo presnovo.
Korenje: zahvaljujoč vlakninam nas dodobra nasiti. Hkrati ureja prebavo.
Peteršilj: to je dragoceno zelišče, ki med drugim vsebuje eterična olja, koristna za boljše odvajanje odvečne vode iz organizma, predvsem pa je bogat vir vitamina C, ki zagotavlja uspešno izgubljanje odvečnih kilogramov. Uporabljajmo ga v čim večjih količinah.
Recept za shujševalno juho
Sestavine za 6 obrokov: 500 g korenja, 500 g krompirja, 3 paprike, por, 2 l zelenjavne jušne osnove, 2 lovorova lista, ena cimetova skorja, žlička črnega popra v zrnju, šopek peteršilja, 500 g špinače, sol, jajce.
Priprava: zelenjavo operemo in očistimo oziroma olupimo ter narežemo na koščke. Jušno osnovo segrejemo skupaj z začimbami (brez peteršilja in pora), dodamo zelenjavo (brez špinače) in kuhamo 12 minut. Peteršilj in špinačo operemo, peteršilju osmukamo listke ter natrgamo špinačo, por narežemo na kolobarje ter vse troje nekaj minut pred zaključkom kuhanja dodamo juhi. Juho postrežemo z v trdo kuhanim jajcem.
Energijska vrednost: 140 kcal.
Čili za izgorevanje maščob
Okus shujševalne juhe lahko popestrimo s čilijem – ta vsebuje kapsaicin, ki mu daje značilno ostrino, hkrati pa pospešuje izgorevanje maščob. Pa tudi brizg limone bo juho naredil še okusnejšo, hujšanje pa učinkovitejše, saj limona vsebuje vitamin C – ta vpliva na nastajanja noradrenalina, hormona, ki pomaga organizmu zaloge maščob iz celic pretvarjati v novo energijo.